„Má název Labe krásná je naše řeka a je to myšlenka ředitele konzervatoře v Magdeburku Stephana Schuha,“ prozrazuje ředitel ZUŠ Radek Hanuš a přidává podrobnosti: „Každá škola z města, ležícího na Labi, zkomponuje hudební dílo, jednu větu do deseti minut, kterou následně zahraje jeho orchestr.“

Hudebníci se mají podle plánů posouvat po trase toku řeky. První věta patří Vrchlabí, druhá Hradci Králové, třetí Drážďanům, čtvrtá Magdeburku a pátá Hamburku. Co škola, to jedna věta. Závěrečná šestá bude společná a zahrají ji všechny orchestry dohromady, což spojí pětistovku muzikantů při slavnostním vyvrcholení v Hamburku. Hudbu, kterou by se prezentovali Vrchlabští, složil Aleš Vejnar. „Je šitá přímo na míru řece, která pramení v Krkonoších,“ přibližuje ředitel hudebky a označuje dílo jako symfonickou fantazii.

Radek Hanuš absolvoval konferenci v Drážďanech, kde zástupci hudebních škol jednali o podrobnostech. „Byla to výborná možnost potkat se s představiteli prestižních hudebních škol,“ oceňuje. Přímo ve Vrchlabí se bylo podívat vedení konzervatoře z Magdeburku, které stojí za celou akcí. Rozjezd připravovaného projektu se chystá na září.