Neděle, 9:00

Hladina řek v Libereckém a Královéhradeckém kraji, na nichž byl v sobotu večer a v noci po vytrvalém dešti vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, už klesly. Ráno byl na tocích v této oblasti vyhlášen maximálně první stupeň, tedy bdělost, a dnes by se voda zvedat neměla. ČTK to sdělil vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Do normálního stavu se takřka vrátily vodní toky na Jesenicku a v Moravskoslezském kraji, které kulminovaly dříve a v sobotu už postupně klesaly.

V Libereckém kraji je na prvním stupni Jizera v Železném Brodě. Tentýž stupeň platí také na čtyřech místech v Královéhradeckém kraji. Od sobotní noci, kdy vodohospodáři vyhlásili třetí stupeň ohrožení na Labi ve Špindlerově Mlýně, přehradě Labská a stanici Vestřec, však hladina Labe a Stěnavy výrazně opadla. Vzhledem k tomu, že přestalo pršet, čekává se další její pokles.

V sobotu ještě platil první a v jednom případě i druhý stupeň u toků na Jesenicku, do dnešního rána však byl prakticky všude odvolán. První povodňový stupeň, tedy bdělost, platí už jen na Stříbrném potoce v Žulové, i zde však jeho hladina pomalu klesá, zjistila dnes ČTK z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Sobota večer

Třetí stupeň stále platí na přehradě Labská, ale i tam se hladina vody snižuje. Na třetí stupeň vystoupala hladina Labe i na stanici Vestřev. Druhý stupeň platí na Stěnavě v Meziměstí, řeka však podle vodohospodářů kulminuje. A srážky také ustávají. ČTK to po 22:30 řekl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

"Další srážky už na radaru vidět nejsou. Přes nás přešly a jdou na Liberecko. Budou tam povodňové stupně, ale ne tak výrazné průtoky jako tady nahoře na Labi," řekl Petr.

Vodohospodáři očekávají, že Labe začne ještě stoupat dál na spodnějším toku Labe, ale ne tak výrazně. "Na Labské přehradě jsme otevřeli vodu, aby průtok šel přes přehradu Les Království, a tím se začne zvedat Labe až po Jaroměř a Hradec," dodal Petr. Ve Špindlerově Mlýně se voda v Labi drží v korytě a škody nezpůsobila, řekl ČTK dispečer hasičů. "Zatím všechno naprosto v klidu. Jinak stále prší, čekáme, co nám přiteče z hor," dodal hasič před 22:00.

Vydatné deště způsobily druhý povodňový stupeň také na Stěnavě v Meziměstí. První stupeň, bdělost, je na téže řece v Otovicích.

"Po půlnoci a k ránu v důsledku slábnutí srážek začnou ve zmíněných profilech hladiny toků zvolna klesat," uvedli meteorologové v tiskové zprávě. Boční přítoky Stěnavy v Meziměstí klesají. "Stěnavu sledujeme, s hasiči jsme v pohotovosti. Jsme připraveni odstranit případné naplaveniny. Řešíme včelí úly u řeky, aby je kdyžtak nesmetla voda," řekl místostarosta Meziměstí Pavel Hečko.

„Situace na Labské přehradě ve Špindlerově Mlýně je v tuto chvíli poměrně stabilizovaná, na přítoku i odtoku dochází k výraznému poklesu a tento trend bude zřejmě pokračovat," informoval Deník po 22. hodině vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. V Krkonoších podle informací, které sdělil, srážky ustávají. „Rozhodně už nemají takovou intenzitu, jakou měly během dne," dodal. Na Liberecku je situace složitější, mohou hrozit místní vylití potoků v povodí Jizery a Nisy. V některých místech, jako například v Jablonci nad Jizerou, byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity.