Dolní stanice je ve výšce 694 m.n.m., horní pak 1260. Délka lanovky je 2304 metrů, jede rychlostí 6 m/s. Doba jízdy je 7,4 minuty a 46 kabin na 14 podpěrách může přepravit až 1500 osob za hodinu. V provozu je denně od 9 do 18 hodin, cena zpáteční dospělé jízdenky je 150 korun, děti platí 120.

Mnoho turistů však volí cestu lanovkou pouze nahoru. Černá hora je totiž ideálním výchozím bodem k túrám do dalších zajímavých míst. Za příznivého počasí se však nejdříve vyplatí vylézt na zdejší rozhlednu Panorama, která poskytuje nádherný výhled do okolí.

Nejfrekventovanější cestou je pak ta, která vede do Pece pod Sněžkou. Kolem Černé boudy, přes Václavák a ke Kolínské a Pražské je to necelých 6 kilometrů. Zamířit lze však i do Velké Úpy, do Černého dolu nebo po Zvonkové cestě zpět do Janských Lázní.

Častým cílem návštěv je také Černohorské rašeliniště, rozkládající se na ploše zhruba 60 hektarů. Je to největší lesní rašeliniště v Krkonoších. Hloubka je až dva a půl metru a celkový objem rašeliny je zhruba 420.000 m3. Roční úhrn srážek se tu pohybuje kolem 1.400 mm, sněhová pokrývka zde přetrvává od listopadu do května a místy bývá vysoká až tři metry. Průměrná roční teplota dosahuje hodnoty cca 2°C.

Černá hora je také zajímavým místem pro cyklisty. Někteří vrchol zdolávají po silnici již z Janských Lázní (6 km/600m), jiní, stejně jako pěší, začínají až na vrcholu. Zde lze absolvovat například 16 kilometrů dlouhý okruh po 1. Krkonošské cyklistické naučné stezce.