Zatímco se v neděli odpoledne část ker hromadila na Jizeře těsně před Doláneckým jezem, větší část se lámala a neškodně odplouvala odbočkou do koryta Velké Jizery. Krátce po včerejším zasedání povodňové komise nás informoval technik Zdeněk Fišer o tom, že dnes ráno bude odstřelena ledová bariéra, která se nahromadila v oblasti od Rakous až k Loužku u Zrcadlové Kozy.

Avšak ani po její likvidaci Turnovu zřejmě povodeň nehrozí. Jednak se voda rozptýlí do širokého koryta spodní části toku, svoji úlohu sehraje i nový vakuový jez pod provozovnou Juty. O tom se nedávno pochvalně vyjádřil i ředitel Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. Podle něj je tak možné regulovat hladinu toku téměř o metr, což výrazně sníží riziko povodní. Současně podotkl, že kvůli letošní situaci městu nehrozí povodňové nebezpečí, které občané znali z let 2000 a 2002, avšak to neznamená, že jsou zažehnány všechny povodně v budoucnu. U nich bude vždy rozhodovat množství tajícího sněhu, rychlost tání a také adekvátní postup při odpouštění nádrží na horním toku Jizery a stav vody na jejich přítocích.

Vrstva ledu klesla

Současné situaci předcházelo četné hromadění se ledových ker na vodních tocích v Libereckém kraji, které vytvářejí hráze a bariéry. Krajskou povodňovou komisí proto byla požádána o pomoc průzkumná skupina záchranného útvaru Hlučín. A to pro průzkum právě v lokalitách Dolánky u Turnova, Dolní Sytové a Rakousy, kde byla situace nejvážnější.

„Byli jsme se v neděli dvakrát podívat v Sytové. Kry tu pokrývaly koryto Jizery v celé šíři, ale odpoledne se to už začínalo propadat. Vrstva ledu klesla tak o metr,“ informoval nás Jiří Tomáš ze Štěpanic.