Rozlohou patří Mongolsko k největším státům světa a Česká republika, resp. Československo s ním má dlouhodobě dobré vztahy. Ty pokračují dosud a stranou nezůstává ani region Krkonoš.

Vzájemná pomoc

Po dubnové návštěvě ministryně životního prostředí a zeleného rozvoje Sanjaasuren Oyun v České republice i v Trutnově, zavítali čeští politici do Mongolska. Delegace výboru pro životní prostředí, jemuž předsedá trutnovský poslanec Robin Böhnisch, navštívila také Zemědělský, výzkumný a výcvikový institut pro rostlinnou vědu Zemědělské univerzity v Darkhanu. Škola podepsala vloni Memorandum o porozumění s trutnovskou Českou lesnickou akademií. Impulz k těsnější spolupráci dala cesta českých lesnických odborníků do Mongolska, jíž se zúčastnil také pedagog trutnovské „lesárny" Mikuláš Říha. Exkurzi v lesnické škole v Trutnově pak zahrnula do svého dubnového programu v Česku i ministryně Oyun.

Spolupráce obou škol by měla vyústit ve zkvalitnění a rozšíření výuky lesnických oborů nejen na univerzitním pracovišti v Darkhanu, ale také na lesnickém učilišti v Sukhbaataru na severu Mongolska při hranici země s Ruskou federací. První větší delegace trutnovských lesáků se do Země modrých nebes, jak se Mongolsku oprávněně přezdívá, vypraví na podzim.

Lesů mají dost

„Mongolsko známe jako krajinu stepí a pouště Gobi, ve skutečnosti má ale tato země, třikrát větší než Francie, přes 17,5 milionu hektarů lesů. Česká republika má ve srovnání s tím jen něco přes 2,7 milionu hektarů," uvedl Robin Böhnisch. „Samozřejmě to porovnání vypadá úplně jinak v relativních číslech, v lesnatosti jasně vede Česko s 34 procenty zalesněného území, zatímco Mongolsko pokrývají lesy jen z 11 procent," upřesnil poslanec a také absolvent trutnovské lesnické školy.

Českou poslaneckou delegaci, kterou vedl místopředseda sněmovny Petr Gazdík, přijal v Darkhanu ředitel univerzitního institutu profesor Noov Bayarsukh. Zemědělský institut ve městě situovaném asi 220 kilometrů severně od Ulanbátaru je špičkové vědecké pracoviště, které intenzivně rozvíjí spolupráci s řadou podobných institucí po celém světě. Nejen s pomocí moderní laboratorní techniky se zde pracuje na řadě výzkumných projektů.

(njt)