S letním slunovratem se například pojí tradice, která nabádá ke sběru léčivých bylin. Ty mají v den slunovratu nejvyšší moc - to díky tomu, že vrcholí síla Slunce. Tato tradice souvisí také se svatojánskou nocí, tedy předvečerem dne 24. června - Bršlice kozí – vhodná bylinka do kuchyněMezi vhodné bylinky patří i tahle - bršlice kozí.Zdroj: Pixabaysvátku Jana. Takzvané svatojánské býlí je směs bylin, zejména léčivých, uvázaných do kytice.

Bylin, jak říká tradice, by mělo být správně devět druhů. Ačkoliv se napříč kraji a v souvislosti se zvyky její složení liší, základem by správně měla být mateřídouška. Přidat k ní lze například pelyněk, kopretiny, chrpy, blín, hvozdík, třezalku, jetel, jitrocel, bezové květy a mnoho dalších bylin.

Ruku v ruce s letním slunovratem jdou odedávna také sváteční ohně. Ty se podle keltských tradic pálívaly na nejvyšších kopcích - vlastně podobně, jako se v současné době pálí čarodějnice na přelomu dubna a května. Tyto oslavy doprovázely třeba tance kolem ohňů, žehnání domácím zvířatům zapálenými bylinami nebo rozsypávání uhlíků po polích pro zajištění té nejlepší úrody.

Novopacké oslavy slunovratu.
Novopačtí slavili slunovrat

Tradicí je upéct domácí chléb

V den slunovratu bývávalo také tradicí upéct chleba. Ten se ještě téhož dne, do setmění, musel zčásti sníst a jeho zbytek pak odevzdat plamenům coby oběť pro zdraví a úspěch. Obyčejný chléb bez nutnosti používání vyzrálého chlebového kvásku si můžete připravit například podle následujícího jednoduchého receptu.

Chléb - Ilustrační fotoZdroj: PexelsPotřebujete: 500 gramů hladké mouky / 300 mililitrů vlažné vody (či víc podle potřeby) / 1 kostku (nebo 1 sáček) droždí / kmín, sůl a cukr

Postup: Z vlažné vody, jedné lžičky cukru a droždí si připravte jednoduchý kvásek, který nechte chvilku odpočinout, dokud se droždí neprobudí a na kvásku se nevytvoří bubliny. V misce smíchejte mouku se lžičkou soli a lžičkou kmínu. Poté smíchejte s kváskem. Dobře propracované těsto nechte asi hodinu odpočinout. Poté těsto ještě jednou propracujte do tvaru bochníku chleba (nebo využijte formu), nechte další čtvrt hodiny odpočívat a pečte zhruba 40-50 minut na 200 °C. V průběhu pečení můžete chléb postříkat vodou z rozprašovače, to kvůli lepší kůrce. Že je chléb upečený, poznáte nejen podle barvy kůrky, ale také když zaťukáte na jeho spodek. Správně pečený chleba bude znít dutě.

Koupele pomáhají tělu i duši

Za obzvláštně očistnou se považuje i koupel v den slunovratu. Voda má totiž podle legend v den slunovratu větší sílu a koupel v ní očisťuje nejen fyzicky, ale i duševně. Musí však být z přírodního zdroje, proto zapomeňte na sprchu nebo vanu, ale vyhledejte oblíbený rybník, potůček nebo řeku. Dobře poslouží také studánka nebo dokonce ranní roda. Stačí si třeba svlažit chodidla nebo opláchnout obličej a dlaně.