Oblastní charita Trutnov už ví, kolik peněz může využít z letošní Tříkrálové sbírky. V závěru týdne oznámila, že jde o rekordní částku ve výši 161 tisíc 185 korun.

„Ta suma je pro nás opravdu velkým překvapením a všem štědrým dárcům moc děkujeme," řekla v závěru týdne pro Deník koordinátorka sbírky Martina Vágner Dostálová. Připomněla, že loni částka činila 123 tisíc 419 korun. Družiny Tří králů vybíraly letos peníze do 45 pokladniček, a to v Trutnově a dalších městech a obcích v jeho okolí.

Nejvíce peněz přinesl tým bernartických Berušek, který se sbírky účastní každý rok. Do jejich pokladničky se nakutálelo přes 15 tisíc korun. „Úspěšně si vedli také například v Janských Lázních, kde vybrali skoro 12 tisíc korun, Svobodští 13,5 tisíce a tak bychom mohli pokračovat," doplnila koordinátorka sbírky s tím, že všechny týmy měly letos štěstí na ochotu lidí darovat peníze potřebným. Samotní Trutnované se na sbírce podíleli částkou ve výši téměř 94 tisíce korun, kterou přispěli do celkem 28 pokladniček.

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2015 bude použit na národní i zahraniční humanitární pomoc. Více než polovina výtěžku zůstane Oblastní charitě Trutnov. Jak zopakovala Martina Vágner Dostálová, tato část bude použita na obnovení a modernizaci půjčovny zdravotních pomůcek. Za vybrané finanční prostředky budou nakoupeny například mechanické vozíky, polohovací lůžka, oxygenátory a další pomůcky pro nemocné. Druhou část výtěžku použije charita na podporu Centra dobrovolníků a na realizaci dvou dobrovolnických projektů. Projekt Michaela pomáhá hendikepovaným, sociálně slabým a seniorům. Projekt Štěpán pomáhá dětem, mládeži a rodinám v jejich volném čase.

Pomoc Tří králů poznají i děti a mládež v daleké Indii

Čistá u Horek - Při letošní Tříkrálové sbírce, kterou bylo možné v Čisté podpořit vložením obnosu do pokladničky v kanceláři obecního úřadu nebo v kostele sv. Prokopa, bylo vybráno 3433 korun. V nedaleké Levínské Olešnici a Žďáru obcházely skupinky koledníků a tady se podařilo vybrat přes 13 tisíc.

Letošní výtěžek bude z největší části použitý na nákup pomůcek pro špatně pohyblivé pacienty. „V případě potřeby pomůže zajistit i nákup zdravotnického materiálu nebo z něj bude poskytnuta pomoc lidem z našeho regionu, kteří by se dostali do tíživé sociální situace. V předešlých letech jsme tak díky vybraným prostředkům mohli pořídit například elektrické polohovací postele, antidekubitní matrace nebo mechanické vozíky pro zapůjčení do domácností nemocných," informovala Heda Jiranová z Farní charity Studenec.

Každoročně sbírka podpoří také humanitární pomoc u nás a v zahraničí. „V tomto roce půjde o příspěvek na projekty v Indii. Prvním jsou kvalifikační kurzy pro nevyučenou a nezaměstnanou mládež v oblasti Bangalore Karnat, druhým dětské večerní vzdělávání v oblasti Bangalore a třetím zajištění provozu a údržby školního autobusu v oblasti Mansapur, včetně mezd řidiče a technika," upřesnila Heda Jiranová.

Celkem se zdejší organizaci podařilo sbírkou ve Studenci a okolních obcích shromáždit přes 136 tisíc korun, což je o 4 tisíce víc než v roce 2014.