Pořadatelé chtějí po roce znovu přiblížit problematiku lidí bez domova. „Velmi důležitý je osobní příběh, který za každým, kdo je bez domova, stojí. Chceme bořit mýty a předsudky, které veřejnost k těmto lidem má,“ říká Marcela Hauke, ředitelka Pečovatelské služby ve Dvoře Králové. „Nikdo se jako bezdomovec nenarodil, jen v jeho určité části neunesl svůj život. A alkohol, který se lidem v souvislosti s bezdomovectvím okamžitě vybaví, bývá většinou až důsledkem nezvládnuté životní situace,“ přidává svůj pohled, podpořený profesními léty v sociální sféře, Marcela Hauke.

VSTUPENKOU POTRAVINY

Pečovatelská služba pořádá Noc venku ve Dvoře Králové už počtvrté ve spolupráci s Hankovým domem. V kulturním zařízení proběhne hlavní část programu.

Lidé se mohou těšit také na zážitky na náměstí Václava Hanky. Vstupenkou jsou trvanlivé potraviny či oblečení, které sociální pracovníci později rozdělují mezi bezdomovce. V noci ze čtvrtka na pátek pak lidé přespí přímo na náměstí.

Ilustrační foto
Noc venku letos po deseti letech opět pořádají v Trutnově

Podle královédvorské odbornice lidé bez domova ke společnosti patří. „Stačí jedna nevýhodná smlouva a člověk je najednou na ulici. Spousta lidí přespává u známých nebo po ubytovnách. Lidé bez domova ke společnosti patří, společnost bez nich neexistuje,“ myslí si Marcela Hauke. Zároveň ji těší, že královédvorská pečovatelská služba úspěšně navazuje spolupráci mezi studenty místních škol a seniory.

SOCIÁLNĚ VLÍDNÝ DVŮR

Pečovatelská služba ve Dvoře Králové je jednou z institucí, které ve městě vytváří propracovanou síť sociálních služeb. Celoročně provozuje noclehárnu nebo azylový dům.

„Musím potvrdit, že nabídka sociálních služeb ve Dvoře Králové nadstandardní je. Funguje tu farní charita, domov pro lidi s demencí, RIAPS a další organizace, které se starají o znevýhodněné spoluobčany,“ potvrdila Marcela Hauke a doplnila: „Je to i tím, že Dvůr Králové má velké procento starých lidí. Proto se v něm takové služby budou stále rozvíjet“.

V programu noci venku se lidé mohou těšit na besedu s cestovateli Petrem Hirschem a Janem Duškem. Druhý jmenovaný letos ujel více než 600 kilometrů ve Španělsku, když absolvoval část poutnické Svatojakubské cesty. Součástí večera budou i studentské filmy, koncerty a další přednášky.