Chtěli přispět rodině malého Vojtíška Městky z Prahy, jemuž musely být po porodu amputovány nožičky. Chlapeček, který se narodil loni v srpnu z jednovaječných dvojčat, má zcela zdravého bratra Štěpána a staršího Tadeáše. Štědrost účastníků i dalších dárců byla rekordní. Zakladatelé Nadačního fondu KlaPeto, bývalá poslankyně Parlamentu ČR Kateřina Klasnová a paralympionik Jaroslav Petrouš, mohli s radostí oznámit finální částku: 630 tisíc korun. Rodině Vojtíška předal Pavel Dědek, majitel firmy Autosalon Dědek, nový vůz. Ten rodiče chlapce potřebují pro návštěvy lékařů, protetiků a rehabilitací. Nadace zaplatila polovinu pořizovací ceny. Na protetické pomůcky dostali Městkovi navíc šek v hodnotě 80 tisíc korun. Zbylé peníze rozdělí zástupci fondu dalším rodinám s postiženými dětmi. Vrchol Sněžky kromě stovek lidí zdolal nejen Vojtíšek v loktuši na břiše svého táty, ale i další hendikepovaní. „Největší radost mi udělal Péťa Januš z Trutnova. S protézou pokořil vrchol chlapec, který se loni ještě nemohl pohybovat bez berlí, a pro něhož se šlo na vrchol loni. Vůbec se nestydím za to, že jsem se na Sněžce rozbrečel," svěřil pocity Jaroslav Petrouš.

„Do nebes" lidé běželi a stoupali, tentokrát pro malého Vojtíška

Částka 630 tisíc korun, kterou společně věnovali nejen pro Vojtíška Městka příznivci benefice Výstup na Sněžku, je rekordní. V prvních dvou ročnících charitativních výstupů na nejvyšší vrchol České republiky se podařilo dohromady získat téměř 750 000 korun. Byly použity nejen pro čtyřletou Simonku Smutnou z Kobylnice a dvanáctiletého Petra Januše z Trutnova, ale i pro další postižené děti.

Péťa to dal. Vyšel až na samý vrchol

Právě trutnovský školák Péťa všechny „dostal na kolena" svým sobotním výkonem, když pěšky s protézou dosáhl vrcholu hory. „Už mě všechno dost bolí, ale jsem strašně šťastný, že jsem to dokázal," řekl při návratu do Pece pod Sněžkou Péťa Januš, kterého kromě brášky a maminky doprovázeli i další členové rodiny. „Pro mě je nejdůležitější, že přišlo tolik lidí. Ten modrý had, který se vinul směrem ke Sněžce a naopak, byl neuvěřitelný. Péťův výkon pro mě opravdu hrozně moc znamená. Věřil jsem, že na to Petr má. Ale když mě pak zavolali, že tam nahoře je, regulérně jsem brečel. Kluk, kterého od té doby, co jsem ho poznal, beru jak svého dalšího syna, před rokem nemohl v protéze vydržet ani hodinu a úplně ji nenáviděl. A dneska si troufl vyrazit na Sněžku! Sehnat peníze pro ty, co je potřebují, je důležité. Ale tohle je pro mě úplně nejvíc. To je hlavní důvod, proč tohle vše děláme," řekl Deníku Jaroslav Petrouš. Sám dokázal osobní rekord, když na Sněžku v sobotu vyšel za 1 hodinu 57 minut 55 vteřin. Veřejnost mohla tipovat, jak dlouho mu cesta bude trvat. Nejlepším tipérem byl Filip Loužecký, který odhadl čas 1 hodinu 57 minut 28 vteřin. Moderátorka akce Alena Zárybnická mu spolu s paralympionikem Jardou Petroušem předala hodnotný tablet od společnosti Lenovo.

Také letošní protagonista sobotní benefice Vojtíšek Městek se jednou bude moci pochlubit, že byl na Sněžce už v době, kdy nedospěl ještě ani k jednomu roku věku. Se svým tátou Matějem, který si ho uvázal na břicho obrovským šátkem. „Asi dvě hodiny nám to trvalo na Slezskou boudu, která je už kousek pod vrcholem. Tam jsme se chvilku zdrželi a poslední úsek jsme už zvládli za půl hodinky. Nebyli jsme rychlejší než Jarda Petrouš. Nakonec jsme ale ocenili, že nás dolů svezli autem, protože lanovka byla zrovna dnes mimo provoz," svěřil své dojmy Matěj Městek. Spolu s manželkou Miriam pečují nejen o nemocného Vojtíška, ale také o jeho brášku z dvojčat, Štěpána, a dalšího bratříčka Tadeáše.

„Za pomoc jsme všem lidem i zástupcům Nadace KlaPeto hrozně vděční. V dnešní době je to hrozně vzácné a moc si toho vážíme. Auto pro péči o syna opravdu moc potřebujeme kvůli návštěvám lékařů a rehabilitací," dodal Matěj.

Vše sledoval také populární Geňa

„Do nebes“ lidé běželi a stoupali, tentokrát pro malého Vojtíška. Vybralo se 630 tisíc!V Peci pod Sněžkou se dají v kteroukoliv roční dobu potkat různé osobnosti. Na koncert Janka Ledeckého, který účastníkům benefice pro Vojtíška koncertoval bez nároku na honorář, se přišel podívat třeba herec Richard Genzer.

„O benefici jsem se, bohužel, dozvěděl až teď. Přijel jsem do Krkonoš s přítelkyní. Má tady kamarádku, kterou neviděla asi patnáct let. Doslechl jsem se o této akci a také, že tu zpívá Janek. On je starší snowboardista než já, tak jsem se na něj přišel podívat," řekl Deníku se smíchem Geňa a pak vážně dodal: „Příběh Vojtíška jsem slyšel, je to samozřejmě dojemné. A je dobře, že se lidé o takovém osudu dozvědí a jsou soudržní a ochotní pomoct takovýmhle způsobem. Je to lepší, než kdyby se mnohem jednodušeji uspořádal třeba raut pro nějaké boháče, při kterém se lidi sejdou v hospodě," dodal oblíbený „Partičkář."

„Mám obrovskou radost. Navzdory příšernému počasí přišlo hodně lidí. Nahoře na Sněžce to připomínalo ročník 2013, kdy se šlo pro malou Simonku Smutnou. Den poté začaly povodně," zavzpomínala spoluzakladatelka Nadačního fondu KlaPeto Kateřina Klasnová. „Vybrané peníze půjdou primárně na auto pro rodinu Vojtíška. Polovinu hradí náš Nadační fond, polovinu Městkovi doplatí splátkami. Autosalon Dědek dal příznivou cenu," uvedla Kateřina Klasnová.

Auto je pořízeno za příznivou cenu

Sám vlastník Autosalonu Pavel Dědek k tomu doplnil: „Opel má program Opel handicar, určený pro hendikepované lidi. Spolupracuje s Nadačním fondem KlaPeto. Za firmu Autosalon Dědek jsme poskytli prostorný vůz Opel Combo Tour. Byl zakoupen právě u nás za zvýhodněných podmínek. Jsem rád, že jsme mohli přispět a že se vše povedlo," uzavřel majitel autosalonu Pavel Dědek.