V současné době dochází ke zvyšování cen pečiva, a to nejenom na Hradecku, ale i republikově. Mechanismů, které zapříčiňují nárůst cen, je hned několik.

„Důvodem jsou vyšší náklady na výrobu a to jak v prvovýrobě, tak ve mlýně, pekárně. Stoupají ceny vstupů – energie, pohonné hmoty. Obchodní řetězce mají vyšší požadavky na zisk,“ řekl ředitel hradecké agrární komory Ivo Konopa. Nákupní ceny pečiva obchodních řetězců jsou nižší než nákupní ceny maloprodejen. Za růst cen pečiva však nemohou prvovýrobci – zemědělci, jak se obecně myslí, ale cena pečiva odráží světové ceny obilovin, energií a pohonných hmot.

„Pokud časem nezdražíme, těžko přežijeme ekonomicky tento rok a nebudeme z malých a středních pekařů sami. Realita je taková, že bychom potřebovali navýšení o 20 procent,“ prohlásil majitel hradeckého pekařství, který si přál zůstat v anonymitě.

Majitelé menších provozoven mají reálnou obavu, že když porovnají ceny současné s reálně potřebnou cenou, stane se jejich výroba neprodejná, pokud nedojde k celkovému přehodnocení pekařského sortimentu.

Protože se očekává nárůst cen energií, neměly by ceny pečiva klesat.

V zemědělsko potravinářském sektoru mají lidé velmi nízké průměrné platy a je nutné, aby i zde došlo k jejich srovnání s jinými odvětvími. Při tom ceny vstupních surovin rostou neustále, letos došlo ke skokovému zdražení jednicového materiálu, například mouka vzrostla přibližně o padesát procent, tuky a oleje zase o 40 procent a cukr stojí jednou tolik. Také se zdražují polevy, kompoty a náplně. Kromě toho obecně rostou ceny energií a pohonných hmot.

„Co budou dělat velké pekárny nevím, ale pokud to půjde takto dále, postupně budou malé provozovny likvidovány, dojde k větší centralizaci než byla za minulého režimu, bude se zbytečně převážet zboží a plýtvat benzinem,“ zakončil nejmenovaný pekař. Podle jeho slov existuje i nekalá konkurence. Jako příklad uvedl podhodnocené ceny některého sortimentu, jako neuvěřitelně nízké ceny rohlíků v řetězcích.

Jan Odstrčil