Kouření v restauracích je jedním z témat, které hýbe společenským i politickým děním na všech místech České republiky. Ve hře je úplný zákaz v prostorech, které slouží jako hospodská zařízení, ale i tam, kde se pořádají zábavy a hudební produkce.
Do ankety Krkonošského deníku, která byla zveřejněna u článku s názvem „Nekouříme, vyhlásil Jan Ryba ve svém baru", se zapojily více než čtyři stovky čtenářů. Královédvorský podnikatel Ryba se, bez ohledu na výsledek politické debaty, rozhodl od 1. ledna uzavřít kuřákům prostory svého baru a bowlingové herny. Jeho krok následně vyvolal zajímavou debatu.
„Vždyť je to hrůza, jak z kouře smrdí všem oblečení. To je opravdu katastrofa. Trpí tím i lidé, kteří nekouří. Stačí jeden člověk s cigaretou a načichlí jsou všichni," řekl k hlavnímu důvodu razantního kroku v restauraci Cosmobowling, veřejnosti známé jako U Laušmanů, Jan Ryba.
Podpora je velká, názory se ale liší
I když názory občanů na internetových či facebookových stránkách byly často smíšené, výsledek samotné ankety je naprosto jednoznačný. Více než čtyři stovky hlasujících zvolili odpověď ANO, přičemž otázkou bylo, zda jim vadí či nevadí kouření v restauracích. Přesně takto hlasovalo 82 % zúčastněných.
„Fandím. I já jako kuřák říkám, že pokud je mezi námi jediný nekuřák, kterému to nevoní, měli bychom si, my kuřáci, jít zakouřit ven. Má to i své výhody pro kuřáky: když už musí ven, tak méně vykouří, tím pádem ušetří a člověku je i lépe jak večer, tak po ránu. Za mě jednoznačně dobrý krok," uvedl v diskusi u článku Matouš Máca Jurčík.
Výsledky ankety najdete Z D E ! ! !
Monika Lodinská naopak přidala do debaty trochu jiný úhel pohledu, když uvedla: „Každý má možnost výběru, kam půjde a kde bude sedět. Výběr je dost velký. Na druhou stranu, když si někdo otevře svůj podnik, odvádí daně a různé poplatky, tak proč mu má stát určovat, co bude dělat se svým majetkem!?".
Lidé ale podnikateli ze Dvora Králové přece jen častěji vyjadřovali podporu. Někteří dokonce deklarovali, že do Rybova podniku začnou rádi docházet právě proto, že ze své hospody udělal nekuřáckou provozovnu.
„S takovým krokem jedině souhlasím. Ať je takovejch odvážnejch víc, kuřáci jsou většinou bezohledný, kolikrát si zapálí, i když druhej jí. A to mě vytáčí nejvíc, když pominu ten hnusnej smrad z oblečení," napsala Zdeňka Rychterová.
„Paráda, konečně budeme moci jít s dětmi si sem zahrát. Zatím jsem raději, než sem, jezdil do Jaroměře," souhlasil s krokem také Rostislav Jež.
Poslední země v Evropské unii
Česká republika je poslední z Evropské unie, která alespoň částečný zákaz kouření v restauracích nemá. Na evropském kontinentu se v tomto směru stalo průkopníkem ostrovní Irsko, které aktivity kuřáků kdekoliv na veřejnosti zakázalo už v roce 2004.
Boj nekuřáků o vlídné prostředí má v tuzemsku poměrně hluboké kořeny. Od roku 2001 je zakázáno kouřit na pracovištích, o pět let později bylo uzákoněno, že si lidé nesmí zapálit ve vlacích a na zastávkách hromadné dopravy.
Na téma kouření se v nedávném exkluzivním rozhovoru pro Krkonošský deník vyjádřil také senátor a majitel firmy Juta Jiří Hlavatý. Ten mimo jiné poznamenal: „Při jednání v zahraničí jsem si partnerovi postěžoval, jak nesmyslný čas naše vláda tráví diskusemi o kouření v hospodách a restauracích. Se zděšením v tváři se mě kolega zeptal, jestli se u nás opravdu ještě kouří v restauracích. Vždyť už se snad nekouří ani v Rumunsku nebo Bulharsku a u vás stále jo? Ptali se mě doslova. Opravdu se hodně divili, že se u nás tak zdlouhavě řeší věci, které jsou jinde úplně přirozené. Ve vyspělých zahraničních zemích lidem vůbec nevadí, že mají s cigaretou vyjít před dům. Je to naprosto přirozená věc. I u nás je to otázka zvyku."