Vůně chystaných pokrmů přilákala na třetí ročník Vaření Krakonošova guláše stovky návštěvníků. Kdo chtěl, mohl si zakupit za padesát korun žeton a ochutnat, jak si které družstvo kuchtíků z deseti zúčastněných vedlo. Žeton pak lidé odevzdali na stanovišti, kde jim jídlo chutnalo nejvíce. Klání navíc sledovala porota, tvořená zástupci z oboru gastronomie. Ta první místo udělila kuchařům z Boudy Máma. Diváci zase bezkonkurenčně označili za nejlepší hovězí guláš ten, který za batňovické hasiče vyrobili kuchaři Restaurace U Bulánka.

Z řad veřejnosti hlasovalo zhruba pět stovek koštérů. Akci, která si v horském středisku už vydobyla pozici vyhledávaného zpestření končícího léta, pořádali opět místní hasiči ve spolupráci s městem Pec pod Sněžkou, trutnovskou reklamní agenturou KaM a pod záštitou peckého starosty Alana Tomáška. „Máme k dispozici deset kotlů, což je zatím limitující. První rok jsme měli problém sehnat soutěžící, loni jich bylo deset a letos se hlásilo dvacet zájemců, takže jsme museli dokonce losovat,“ sdělil zástupce agentury KaM Zdeněk Krčmář. Dodal, že každé družstvo mělo k dispozici patnáct kilogramů hovězího masa, kotel a dřevo.

A jak prožívali soutěž samotní tvůrci? Například vítězné duo z Boudy Máma, Radek Ort a Petr Hašek, nechtělo nechat nic náhodě. Dvojice začala vařit už v devět ráno. „Byli jsme na stanovišti úplně první, hovězí maso trochu trvá,než změkne,takže my jsme vlastně teď už skoro hotoví, jen nemůžeme zahušťovat, aby se nám to nepřipeklo,“ řekl Deníku už půl hodiny před polednem Radek Ort. Za základ dobrého guláše družstvo považuje hlavně dobré maso a hodně cibule, rajčata, papriku, klobásky. „Prostě taková verze trochu po maďarsku,“ smál se kolega Petr Hašek. Kuchaři Petr Zach a Olexandr Ryba z Restaurace U Bulánka, jejichž jídlo bezprecedentně zaujalo příchozí strávníky, vařili v Peci za své hasiče z obce.

„Guláš potřebuje hlavně čas. Dobře vysmažit cibulku, dobře orestovat maso, ve správný čas přidat koření. Tady se to hrozně honí, což je na škodu. Jinak – můžete mít deset kuchařů vedle sebe, deset naprosto stejných ingrediencí a stejně bude každý guláš jiný. My máme ještě takovou vychytávku, že při výdeji dáváme navrch trochu křenu a posypeme sýrem. Je to hodně oblíbené a osvědčené,“ sdělili Batňovičtí.

Deset soutěžních družstev tvořili nejen zástupci restaurací z Krkonoš a okolí, ale vařit svůj guláš přijeli třeba i hasiči z Roštína u Kroměříže, partneři peckých kolegů. „Dorazili jsme trochu později, ale snad to stihneme. Jen nemáme s sebou hřiby, které do guláše běžně na Moravě dáváme. U nás začaly houby růst až teď,“ postěžoval si nad kotlem šéf šestičlenného družstva, hasič Lubomír Šušlík. Zbývá dodat, že u odborné poroty si jako druzí nejlépe vedli kuchaři z Enzian restaurantu a o třetí místo se podělily horská restaurace Amor a chata Jindřichův dům.