Obě se snaží na kost vyzáblé fence vrátit víru, že ne všichni lidé jsou tak sobečtí a necitliví, aby se zachovali jako lidské hyeny, které psí kamarádku tak drasticky opustily a nechaly napospas. Ve spolupráci s veterinářem Stanislavem Novotným bojují v útulku o Elinčin život. Jde to ztěžka. I když má psí holčička zjevně hlad, potravu v sobě udrží jen stěží.

„Chce to trpělivost, bude to trvat několik týdnů, než se zotaví. Děláme pro ni vše, co jde," pokyvuje smutně, ale s nadějí hlavou Zdeňka Moravcová.

Zkuste si to představit. Jedete autem a najednou pocítíte, že je třeba zastavit. Potřebujete vykonat potřebu, a tak se nabízí les. To přesně se stalo lidem, kteří projížděli lokalitou Bohuslavice. Když paní vystoupila z auta a hledala místo v lese, naskytl se jí hrůzostrašný výjev jen pro silné nátury. U stromu byl přivázán vyzáblý jezevčík na pokraji smrti. Nálezci okamžitě nebohé zvířátko vysvobodili a jejich cesta s ním vedla hned do trutnovského útulku.

„Když sem jezevčici přivezli, byla apatická, nemohla se ani postavit na nohy. Pan doktor věří, že nejhorší má za sebou," říká vedoucí útulku Zdeňka Moravcová.

Trutnovský útulek pro nalezené psy, který zřizuje město Trutnov, má již dlouhé roky vysoký kredit kvality. Pomáhá úspěšně psům, kterým lidé ublížili, navrátit nejen zdravotní a psychickou kondici, ale také jim citlivě vyhledává adoptivní páníčky.

„Město je velmi vstřícné. Poskytuje nám veškeré podmínky pro tuto činnost. Kromě toho jsme v listopadu opět dostali na půl roku krmení díky projektu Naplňte psí misky v útulcích. Dárky v podobě krmiva, pamlsků, dek a dalších věcí sem přinášejí Trutnované i lidé z okolí. Je vidět, že veřejnost s opuštěnými psy cítí," dodává vedoucí útulku.

Blíží se Vánoce a zařízení se začíná dárky pro pejsky zaplňovat. Útulek má kapacitu 35 kotců a díky pečlivému a obětavému přístupu i komunikaci s veřejností se zaměstnancům daří pejsky umísťovat k hodným lidem. K sobotnímu dni bylo v azylu umístěno 21 čtyřnohých přátel.

Na adoptivní paničku čekala ten den fenka Maruška. Tu městští strážníci přivezli ze Rtyně v Podkrkonoší. Zřejmě ji srazilo auto a měla otevřenou zlomeninu přední nohy. V útulku ji dali do kupy. Jako mnoho jiných. Věřme, že i Elince se podaří přežít a že časem najde novou, milující rodinu.