Výstava zachycuje slavné okamžiky československého i českého olympismu. Pod širým nebem je lidem k dispozici až do čtvrtka 3. května. Fotografie jsou podsvícené speciálním osvětlením a dobře viditelné i po setmění. Expozice začíná fotkou sportovců na zahájení OH ve Stockholmu roku 1912, kdy poprvé v historii pochodovali s vlastní českou vlajkou, a končí nástupem na zimních hrách ve Vancouveru 2010, kde nese vlajku Jaromír Jágr.

Unikátní snímky

„Nejstarší fotografie zachycuje Františka Jandu-Suka, vůbec prvního Čecha, jenž se umístil na olympijských stupních vítězů, když získal stříbro v hodu diskem (1900). Další vzácné snímky ukazují například Emila Zátopka, Danu Zátopkovou či Věru Čáslavskou," upozornil moderátor Petr Svěcený.

Od loňského května, kdy projekt Žijeme Londýnem odstartoval, se do něj zapojilo více než 700 000 fanoušků. „Jsme rádi, že kampaň Žijeme Londýnem se na veřejnosti setkala s úspěchem. Výprava českých sportovců na hrách v Londýně bude mít zhruba 130 členů a ti budou potřebovat hlasivky a dlaně příznivců," říká Jiří Kejval, místopředseda Českého olympijského výboru. Kampaň Žijeme Londýnem se v Trutnově zaměřila také na školáky.

Program s názvem Každý může být vítězem je zaměřen na žáky 6. a 7. tříd. V pátek školáci zažili dvě besedy v kině Vesmír.

Známé osobnosti

Nejen s nimi, ale předtím i na Krakonošově náměstí s veřejností si včera před polednem povídala olympijská vítězka v běhu na lyžích z Turína 2006 Kateřina Neumannová, nechyběl trutnovský rodák, hokejista Jan Semorád, beach volejbalista Michal Bíza. Na náměstí se autogramiády účastnily i některé basketbalistky Trutnova, vedené trenérem Martinem Petrovickým, nebo úspěšná biatlonistka Veronika Vítková