Se záměry na výstavby rozhleden se v poslední době roztrhl pytel.

Návštěvníkům se líbí dívat na svět z výšky a zástupci měst a obcí nešetří rozmáchlými gesty nad o nic méně odvážnými záměry. Prozaickým problémem bývají peníze. Ale i na ty se dá dosáhnout v rámci evropských projektů. Všichni to zkoušejí.

Rozhledna na Kozákově, rozhledna U Borovice anebo nejnižší rozhledna Járy Cimrmana by se v blízké době mohly rozrůst o vyhlídku, která návštěvníkům slibuje už předem neomezený rozhled do všech světových stran. „Plánovaná rozhledna Na Vršku je situovaná na vrcholu Medenec, druhého nejvyššího bodu Semilska (543 m). Má se stát dalším lákadlem pro turisty," přibližuje mluvčí semilské radnice Renata Coufalová. Výstavba vyhlídky se opírá o projekt Rozhledny, vyhlídky a stezky pro rozvoj cestovního ruchu, který koncipuje Euroregion Nisa.

Semily nejsou jediným městem, které touží po nové rozhledně. Stejné plány mají v Libereckém kraji např. Albrechtice, Bílý Potok, Chrastava, Lomnice nad Popelkou, Turnov, Liberec a mnohá další města a obce.

„O tom, kam zamíří evropské dotace ve chvíli, kdy Evropská unie projekt potvrdí, rozhodne především připravenost jednotlivých měst a projektů. Projekt musí být hotov do března, případná realizace je plánována na rok 2016," upozorňuje Renata Coufalová. „Přípravě projektu věnujeme velké úsilí," ujišťuje semilská místostarostka Lena Mlejnková.

Do oblasti vrcholu Medenec byla podle slov místostarostky města Semily Leny Mlejnkové už před časem navržena studie stožáru zesilovače telekomunikačního signálu se schodištěm a vyhlídkou na vrcholu.
„Vysílač tehdy nepostavili, ale myšlenka na zřízení nového vyhlídkového místa nedaleko Riegrovy stezky zůstala," připomíná místostarostka.

Radnice nyní chystá nový projekt rozhledny. Architektonická studie je hotová, autorem je Martin Hilpert. Radnice už s předstihem začala jednat s vlastníky dotčených pozemků a také s mnohými úřady.

Výhled do všech světových stran

„Rozhledna bude tvořena ocelo-dřevěnou konstrukcí a vyroste do výšky 37 metrů," říká Martin Hilpert, autor studie. „Je navržena v místě, kde se z vrcholu Medenec nabízí kruhový rozhled do všech světových stran. Hlavními dominantami výhledů tak budou hlavní hřeben Krkonoš a Jizerských hor, Kozákov a Černostudniční hřeben."

Mimo vlastní objekt rozhledny se počítá s rekonstrukcí části Kamenické stezky včetně vyhlídek do kaňonu Jizery, s úpravou turistických značených cest i cykloturistických tras tak, aby u rozhledny bylo jejich rozcestí.
V Libereckém kraji stojí 28 rozhleden, z nichž většina byla postavena na přelomu 19. a 20. století.

Dvě z nich jsou dnes nepřístupné: nejstarší Allainova rozhledna nedaleko Lomnice nad Popelkou z roku 1862 a rozhledna na Špičáku nedaleko České Lípy z roku 1885.
Nejvyšší v kraji je padesátimetrová ocelová věž mobilního operátora v Dubecku na Semilsku. V posledních letech přibyly v kraji nové rozhledny, jako je třeba „okurka" v Heřmanicích na Liberecku nebo Maják Járy Cimrmana v Příchovicích na Jablonecku.

Projektem chtějí 
i vytvořit místa

Projekt Euroregionu Nisa počítá podle jednatele jeho české části Jaroslava Zámečníka s výstavbou 21 nových rozhleden na české a polské straně. „Projekt, jehož celkové náklady se odhadují na 320 milionů korun, chce především využít přírodní zdroje v oblasti česko-polské hranice ke zvýšení návštěvnosti, a tím podpořit zaměstnanost v regionech," řekl Zámečník.

„Lokalita vrchu Medence je pro vybudování nové vyhlídky tím pravým místem," říká Lena Mejnková.
Oblast se nachází téměř v centru několika turistických tras na pravém břehu Jizery, nad úžasným kaňonem řeky Jizery s Riegrovou stezkou, na dohled od Kamenického stezky s mnoha skalními vyhlídkami a pohledy do údolí Jizery včetně proslulé vyhlídky na Myší skále.

Z vyhlídky oko 
i na další rozhledny

Rozhledna se bude vyjímat na úrovni okolních rozhleden a umožní tak návštěvníkům alespoň oční kontakt s rozhlednou na Ještědu, na Černé Studnici, U Borovice, rozhlednou na Žalém, Táboře a samozřejmě na Kozákově.
Věřím, že nabídne turistům doposud neviděný pohled na krajinu Semilska, kraj hlubokých údolí, ale i dalekých rozhledů," dodává místostarostka Semil.