Štěpán Domorád je mezi horskými nosiči benjamínkem, žádného závodu šerpů se dosud neúčastnil. Přesto už několik měsíců poctivě trénuje, sestrojil si vlastní velkou nosičskou krosnu a v sobotu 20. července si troufá vynést od Slezského domu Jubilejní cestou na Sněžku 170 kilogramů. Zdeněk Pácha si stanovil jako cíl dokonce 210 kilo.

„V Krkonošském deníku jsem si přečetl o nosičském rekordu, který vytvořil Vladimír Hižnay. Jeho výkon mě fascinoval,“ vysvětluje 34letý majitel posilovny Nautilus ve Vrchlabí, kde se zrodila myšlenka o pokoření rekordního výkonu. „Závod horských nosičů jsem viděl jako malý kluk s rodiči v Tatrách a hrozně se mi to líbilo,“ přidává moment, který mu utkvěl v paměti.

„Získal jsem motivaci a začal trénovat. Také proto, že jsem měl deset let obrovské problémy se zády a doktoři mi zakazovali cokoliv nosit. Ale uzdravil jsem se a chci ukázat, že člověk, který nebyl schopen ohnout ani ke koši, může takový výkon dosáhnout, když pravidelně cvičí a fyzicky na sobě pracuje,“ říká Štěpán Domorád.

Pochází z Rokytnice nad Jizerou, před osmi lety si otevřel ve Vrchlabí fitness klub a usadil se tam. Na Sněžku zatím náklad nenesl, pravidelně trénuje v Černém Dole. Na dřevěné krosně nosí 150 kilo. Zátěž tvoří vody v pet lahvích.

Zdeněk Pácha plánuje vynést na Sněžku 210 kilo. Poctivě trénuje s plnými pivními sudy.Zdroj: David Pácha

Zdeněk Pácha (na snímku), bezmála o dvacet let starší valcíř trubek z z Kunčiček u Bašky na Frýdecko-Místecku, je naproti tomu zkušeným horským nosičem. Pravidelně se účastní letní i zimní verze závodu Sněžka Sherpa Cup.

Do kopců už vynesl ledacos. Na Ještěd sud piva, na Lysou horu pytle cementu, na Mt. Blanc vozíčkáře. Ve Vysokých Tatrách vyhrál slavný závod Sherpa Cup. Na Sněžku chce vynést 210 kilo, tři plné pivní sudy. S nimi už trénuje. Půjčil si je v Pivní pohotovosti ve Frýdku-Místku.

"Z váhy a vůbec z toho nákladu jako takového mám přes velký respekt přesto docela fajn pocit. Velice důležitá je koordinace svalů. Ustát s tím za chůze stabilitu bude asi nejtěžší, složitější než tu váhu vůbec nést. Pořád vám za zády něco šplouchá (pivo) a na každém kroku zkouší vaši rovnováhu. Každé kilo je znát, obzvlášť, když jich je přes dvě stě," popisuje Zdeněk Pácha.

Zdeněk Pácha při sobotním mítinku Sněžka Sherpa Cup, při kterém vynesl od lanovky z Pece pod Sněžkou přes Obří důl na Sněžku 60 kg.
Svérázný šerpa vynese na Sněžku rekordních 210 kilo

Doma v Beskydech zkusil v březnu nést 178 kilo plných barelů s vodou na trase, která má podobnou délku necelých dvou kilometrů a stejné převýšení 220 metrů, jako cesta od Slezského domu Jubilejní cestou na Sněžku. Zvládl to za hodinu a dvacet minut. Ve Vysokých Tatrách si naložil na záda dřevěné brikety o váze 165 kilo a vystoupal s nimi od Hrebienku na Zamkovského chatu.

Pácha a Domorád jsou ve spojení, ladí termíny, zkušenější kolega předává nováčkovi rady. Každý vynese plánovanou zátěž zvlášť. Jako první vyrazí na přelomu července a srpna Domorád a Pácha se nabídl, že mu pomůže jako sparingpartner. U tak extrémní vynášky je vícečlenný doprovod nezbytný. "Velice si toho cením. Potvrzuje to, jak jsou horští nosiči soudržní," uznává Štěpán Domorád.

Zdeněk Pácha si předběžně stanovil jako první termín pro dvousetkilovou vynášku 10. srpen. Tedy den tradiční Svatovavřinecké pouti s výstupem českého a polského procesí a mší přímo na Sněžce.

Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay donesl na nejvyšší tuzemskou horu rekordních 165,5 kilogramu. Extrémní vynáška nákladu, kterou překonal dosavadní historické maximum, mu přitom trvala pouhé 2 hodiny a 29 minut.
Rekord pokořen! Horský nosič ze Slovenska vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu