„Letos přijelo okolo 280 stánkařů z celé České republiky. Jarmarky v Jilemnici – Májový i Vánoční – jsou totiž vyhlášené jak počtem vystavovatelů, tak počtem návštěvníků," uvedl za organizátory ředitel Společenského domu Jilm Jiří Paulů.

Podle slov jilemnického starosty Vladimíra Richtera ve městě obnovili tradici jarmarků v polovině 90. let. „Akce se mezi lidmi ujala natolik, že aniž bychom ji více inzerovali, tak vědí, že zhruba v polovině května a před Vánocemi se tradiční jarmarky konají," podotkl.

Na Májový jarmark každoročně zavítá velký počet návštěvníků. „Odhadujeme to na 5 až 7 tisíc, ale jedná se o hrubá čísla. Klidně to může být i více, záleží také na počasí. Kromě místních sem totiž jezdí řada lidí z okolních měst a obcí," vysvětlil Jiří Paulů.

Jeho slova potvrdila i Ivana Rešlová, která do Jilemnice na trhy jezdí z Mladé Boleslavy. „Jezdím se pravidelně, nejvíce mě zajímají kytičky a domácí keramika," poznamenala. A až z Prahy přijeli manželé Lajvrovi. „V Krkonoších máme chalupu a v Jilemnici nevynecháme žádný jarmark. Máme řadu kamarádů, s nimiž se tu potkáváme," řekl Karel Lajvr.

Místní umělci

Návštěvníci se během sobotního dne bavili také u doprovodného kulturního programu. V něm vystoupili například žáci místních základních škol a ZUŠky, jilemnická taneční skupina Paul-Dance, Jilemský spolek paní a dívek a další. „Co nejvíce se snažíme prezentovat místní umělce. Vždy také zveme jednu kapelu, aby se při koncertu lidé vybouřili. Shodou okolností tentokrát jsme pozvali Alibi Rock, což jsou Jilemničáci. To ale nebývá pravidlem," dodal Jiří Paulů.