Obec na Turnovsku si v polovině léta může oddychnout. Konečně má nový vodovod a kanalizaci.

V obci, která pracuje s ročním šestnáctimilionovým rozpočtem, dokázali přispět investorovi VHS Turnov akce velmi výraznou částkou ve výši jedenácti milionů korun. „Nakonec jsme to zvládli bez úvěru. Zastupitelé před námi šetřili a šetřili jsme hodně i my v tomto funkčním období. Odkanalizovat druhou část obce bylo pro nás prioritní," uvedl starosta Malé Skály Michal Rezler.

Na pravém břehu

Před lety proběhla stavba kanalizace a vodovodu na levém břehu Jizery, nyní se pracovalo zejména na pravém, i když některé rekonstrukce vodovodních řadů zasáhly i centrální turistická místa na druhé straně řeky.

Malá Skála není tedy pouze vyhlášenou turistickou destinací, ale také obcí, kde dbají na životní prostředí.

Obnovili i povrchy

Konkrétně bylo v obci pod Suchými skalami postaveno 5,8 kilometrů nových kanalizací a 7 kilometrů nových či zrekonstruovaných vodovodů. Nově se na kanalizaci může připojit 170 objektů, 100 domů na vodovod a u dalších 120 objektů došlo k přepojení na nové vodovody z původních vysoce poruchových. Pro každodenní život obyvatel je důležité, že byly velmi kvalitně obnoveny všechny povrchy zasažených silnic i uliček, a to včetně potřebného odvodnění dešťových vod. Stavbaři to neměli lehké. Práce mnohdy probíhaly v úzkých uličkách, existující inženýrské sítě byly často jinde, než uváděli jejich vlastníci.

„Práce trvaly přesně 476 dnů. Musím vyjádřit velké poděkování stavební firmě Dvořák z Havlíčkova Brodu. Její pracovníci měli pro specifika naší obce pochopení. Máme přes jedenáct set obyvatel, v létě je to dvoj i vícenásobek, proto se vloni v sezoně pracovalo jen tam, kde to neohrozilo návštěvníky a stavební firma skončila v termínu i letos těsně před prázdninami. Není to běžné a já všem opravdu moc děkuji," doplnil maloskalský starosta Michal Rezler.

Firmě a investorovi se navíc podařilo zvládnout koordinaci s dalšími dvěma klíčovými stavbami v obci. Liberecký kraj prováděl rekonstrukci silnice z Malé Skály na Frýdštejn a vodohospodáři rekonstruovali jez.

„Stavba vodovodu a kanalizace v Malé Skále byla plná paradoxů. Jednak jsme poměrně dlouho čekali na vhodný dotační titul, a když se otevřely cesty k jeho získání, tak mnoho částí díla nesplňovalo podmínky pro dotační podporu. Proti jiným našim stavbám zde proto byla míra evropské podpory menší. Naštěstí pomohly obecní peníze. Dalším paradoxem bylo, že stavba probíhala navenek skvěle, firma byla maximálně vstřícná k požadavkům obyvatel, ale přesto jsme s ní měli opakovaná velmi tvrdá jednání," hodnotí za investora Milan Hejduk, předseda Rady Vodohospodářského sdružení Turnov.

Pavel Charousek