Extra nápor neočekávají během nynějších sněmovních voleb krkonošská centra. Na horách panuje mezisezona a střediska se připravují na zimu.

ZA VOLIČI DO SVATÉHO PETRA I NA JAVOR

Do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou, Janských Lázní či Malé Úpy sice nepochybně zavítají lidé s voličským průkazem z jiných míst republiky, nicméně zdaleka jich nebude tolik, kolik se jich očekává při lednové volbě prezidenta. V době, kdy bude zimní sezona v plném proudu. „To bude mimořádný nápor. Při minulých prezidentských volbách k nám přišlo volit takřka trojnásobně více lidí, než kolik má Pec oprávněných voličů. Navíc řada z nich zamířila do volební místnosti na úřadě v lyžácích,“ popisuje Michal Berger, tajemník Městského úřadu v Peci pod Sněžkou. „To mohu potvrdit, u nás je to podobné,“ má stejnou zkušenost Marcela Vojtěchová, tajemnice Městského úřadu v Janských Lázních. Tam dorazí volit v pátek a sobotu i padesát lázeňských klientů, zapsaných na zvláštním seznamu. „Jedná se o pacienty, kteří jsou v lázních dlouhodobě a nestihli si vyřídit volební průkaz. Proto jsme museli oznámit do míst, kde mají trvalé bydliště, že budou volit v Janských Lázních,“ vysvětluje Marcela Vojtěchová.

Městské úřady v krkonošských střediscích zaregistrovaly naprosté minimum žádostí, aby lidé mohli volit především ze zdravotních důvodů z domova. Nemusí se tak plahočit s volební urnou po horách. „Volební komise půjde pouze na dvě místa na Bedřichově,“ hlásí ze Špindlerova Mlýna Eva Klouček Filipová, tajemnice městského úřadu. V minulosti bývalo i patnáct lidí, za kterými putoval volební štáb po horách. „Komise jezdívala nejvíce za špindlerovskými starousedlíky do Svatého Petra, ale i na další místa. Nebylo to žádné extrémní putování po horách, většina míst byla dostupných autem,“ vzpomíná. „Už to není jako dřív, kdy se vyráželo na sněžnicích,“ dodává s úsměvem.

Ani v Peci pod Sněžkou nemuseli chodit po hřebenech, volební urna se tak lanovkou ještě nesvezla. „Lidi sjedou dolů a jdou volit na úřad nebo do Velké Úpy do bývalé školy. S volební urnou jsme byli nejdál snad na Javoru nebo Velké Pláni,“ vybavuje si Michal Berger. „My na Zlaté vyhlídce. Lanovkou na Černou horu jsme nemuseli,“ doplňuje Marcela Vojtěchová za Janské Lázně.

NEJVÝŠE VOLÍ NA KVILDĚ A MALÉ ÚPĚ

Speciální péči bude mít přímo od starosty třiaosmdesátiletá volička z Malé Úpy. „Paní Lofová bydlí v lokalitě U kostela, nemůže už chodit, proto ji do volební místnosti zavezu,“ prozrazuje starosta Malé Úpy Karel Engliš. Tam se bude volit v nadmořské výšce 1050 metrů v Galerii Celnice, na jejímž místě stávala stanice hraniční kontroly česko-polského přechodu. Výše se bude volit už jen na šumavské Horské Kvildě (1090 metrů nad mořem).

Úřady na horách zaregistrovaly větší počet žádostí o vydání voličských průkazů. „Padesát lidí má přenosný voličský lístek a budou volit v jiném městě. Je to výrazně více než při jakýchkoliv jiných volbách a signalizuje to, že o letošní sněmovní volby je velký zájem,“ konstatuje Eva Klouček Filipová ze Špindlerova Mlýna.