Hory v Česku podle členů Horské služby praskají ve švech, lyžařské areály jsou v době jarních prázdnin plné. "Ruku v ruce s tím se jako vždy zvyšuje počet úrazů a dalších nehod. Od pondělního rána do neděle večer jsme tak v našem pohoří zasahovali v 269 případech. Takové množství výjezdů jsme od 1. prosince, kdy pro nás zimní sezona začíná, neměli," konstatoval náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Do Pece pod Sněžkou na sjezdovku Hnědý vrch, kde zkolaboval 38letý muž, přiletěl záchranářský vrtulník.
Mladý muž zkolaboval na sjezdovce v Peci. Život mu zachránila resuscitace

V pátek pomohli členové Horské služby záchranit život 38letému muži, který zkolaboval na sjezdovce Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou. "Jakmile se k němu naši záchranáři dostali, ihned začali s pokusy obnovit muži životní funkce. Nasadili mu automatizovaný externí defibrilátor, který doporučil postupně několik výbojů," přiblížil vážný případ náčelník Jirsa.

Po celou dobu prováděli záchranáři nepřímou masáž srdce a poskytovali pacientovi kyslík. "Po posledním výboji se mu obnovila srdeční činnost. Pak jsme ho předali posádce vrtulníku Letecké záchranné služby z Hradce Králové a následoval jeho transport do Fakultní nemocnice v Hradci Králové," dodal Pavel Jirsa.

Dvouletá rekonstrukce zásadně proměnila stanici Horské služby v Peci pod Sněžkou.
Je to úplně jiné kafe, pochvalují si borci z Horské služby novou stanici v Peci