Přístavba, stavební úpravy a snížení energetické náročnosti mateřské školy v Zálesní Lhotě, včetně instalace tepelného čerpadla se letos řadí mezi nejsložitější, nejnáročnější investiční akce Studence. Obec je vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2012 Libereckého kraje. Z důvodu čerpání dvou dotací se musela zakázka rozdělit na dvě etapy. „ Začátkem února proběhlo otevírání obálek a následné posouzení a hodnocení nabídek. Jsme rád, že vyhrály firmy z našeho regionu a dokázaly se mezi sebou domluvit tak, že se práce mohly prolínat a zároveň urychlit," řekl starosta Jiří Ulvr.

Stavební úpravy vyšly na 12 milionů korun. Dělníci z firmy objekt podřezali, zaizolovali, dostavěli část budovy a vyrovnali zdi. Zvětšily se prostory pro mateřskou školu. Před rekonstrukcí ji mohlo navštěvovat 24 dětí, nyní se počet zvýší téměř na 30. Prokouklo i okolí. Ať již jde o nového oplocení, chodníky nebo vyčištění od náletových dřevin.

"Před školu jsme dali kříž, který dříve zdobil průčelí budovy. Po dřívější rekonstrukci byl uložen na půdě. Dva místní občané kříž snesli a umístili ven," vzpomněl při zahájení ředitel školy Petr Junek. „Poslední srpnový den je pro Studenec symbolické datum. V roce 2009 jsem byl na slavnostnímu otevření školského zařízení v Přelouči. O rok později jsme otevírali naši novou mateřskou školu ve Studenci, v roce 2012 nové víceúčelové hřiště a letos druhou mateřskou školu, včetně lékařské ordinace a společenské místnosti v Zálesní Lhotě," vysvětlil Jiří Ulvr (na snímku třetí zleva).

Mezi hosty nechyběli starosta Železného Brodu Václav Horáček, starosta Semil Jan Farský, z Albrechtic v Jizerských horách přijel senátor Jaroslav Zeman a Svaz měst a obcí ČR zastupoval starosta Příšovic Antonín Lízner.

Jana Tauchmanová