Netradiční je, že tablety a notebooky budou mít všichni žáci. „Těm, kteří notebook či tablet v této třídě neměli, je škola zakoupila a žáci je budou postupně splácet. Po úhradě se tablet stane majetkem žáka," vysvětlil ředitel dvorské školy Petr Vojtěch.

Výklad učitele bude probíhat za pomoci interaktivní tabule, veškeré výukové materiály pro přípravu i materiály z průběhu hodiny si studenti mohou prohlédnout nebo stáhnout z centrálního úložiště. Přístup k němu budou mít přes síť i z domu. „Budeme zkoušet i částečnou výuku například odborných předmětů v angličtině. Žáci si během zkušebního ověřování budou moci sami rozhodnout, zda si poznámky vytvoří do sešitu nebo využijí elektronický sešit ve svém počítači," dodal ředitel Vojtěch

Tento způsob výuky by měl umožnit i interaktivní komunikaci mezi vyučujícím a žáky během vyučování.

Kompletní změna způsobu výuky

„Využívání elektronických učebních dokumentů je ve škole běžné, stejně jako možnost trvalého přístupu k nim. Nyní dojde ke kompletní změně způsobu výuky," upozornil Petr Vojtěch.

Škola tak využila tři roky staré zkušenosti s předchozím projektem Notebook pro každého. Snaží se tak vyrovnat podmínky pro vzdělávání, zejména těm, jejichž rodiče jim tablet či notebook koupit nemohou. Jde asi o třetinu celé vybrané třídy. Zatím projekt zkouší v této třídě, v případě kladných výsledků dojde k rozšíření. „Nelze říci, zda nový způsob výuky bude znamenat třeba konec klasických učebnic a sešitů, tyto zkušenosti teprve získáme," uzavřel ředitel školy Petr Vojtěch.

Zatím se výuka s tablety, které studenti používají necelý měsíc, osvědčila. „Žáky zaujalo, že to co vidí na tabuli, mají současně v tabletu a mohou si to doplňovat a uložit, případně stáhnout z centrálního úložiště. Při hodinách mají stále přístup k informacím na internetu. Elektronické zápisky jsou podle žáků vždy čitelné a lépe se v nich orientují," uvedl Miloslav Šmíd, učitel informačních technologií.