Radní zatím odsouhlasili tři termíny, 26. dubna, 24. května a 28. června. „Osmimístné taxi bude čekat vždy v 9 hodin v Černohorské ulici u odbočky k technickým službám (bývalý hotel Kavkaz) a v 9.05 na autobusové zastávce na kolonádě. Odveze zájemce ke Kauflandu, kde budou mít možnost zhruba hodinu a půl nakupovat. Pak je odveze zpět do Janských Lázní. S řidičem je domluvená možnost zastávky na vystoupení například u Lesního domu a podobně. Vzhledem k tomu, že počet míst je omezený, je nutná rezervace buď osobně na městském úřadě, nebo telefonicky na čísle 499 875 101," informuje o netradiční službě janskolázeňská radnice.

Zatím půjde o zkušební provoz, jehož pokračování závisí na projeveném zájmu.

„Chceme nižší úroky," řeklo město a banka souhlasila

Hostinné – Velké investice města i obce málokdy zvládnou z vlastního rozpočtu a úvěr je jedinou cestou k realizaci. Při současná situaci na finančním trhu ale stojí za to se na dřívější půjčky znovu podívat. Banky jsou svolné jít s úrokovými sazbami nebývale nízko.

K refinancování se rozhodli i v Hostinném, kde odhadovali možnou úsporu až 700 tisíc. Nakonec byl i pro vedení města výsledek překvapivý.

„V současné době nám zbývá splatit 6,9 milionu korun za Městskou sportovní halu a zhruba 15,5 milionu za dostavbu kanalizace a výstavbu komunikací. Poslední splátka byla plánovaná na rok 2022," shrnula dosavadní stav starostka Dagmar Sahánková.  Oba úvěry ale byly přijímány v době, kdy se úrokové sazby pohybovaly ve zcela jiných výškách.

„Rozhodli jsme se proto zkusit refinancování a oslovili čtyři bankovní ústavy. Nabídky podaly pouze tři, výsledek byl přesto nadmíru uspokojivý. Díky přeúvěrování město v následujících letech ušetří bezmála 1,1 milionu korun na úrocích a doba splácení se zkrátí o dva roky," shrnula výsledek Dagmar Sahánková. „Dosáhli jsme daleko lepšího výsledku, než jsme čekali," dodala.

Z Krkonoš zmizí tuny odpadu i letité černé skládky

Vrchlabí – Spojit Den Země s úklidem se podruhé rozhodli pracovníci Krkonošského národního parku. „Přihlásily se už dvě stovky lidí ze Správy KRNAP a více jak 100 dobrovolníků z řad veřejnosti," informoval Radek Drahný.

Vloni se za přispění 300 pomocníků povedlo sesbírat téměř 3 tuny komunálního odpadu a 0,5 tuny pneumatik. Pozítří dobrovolníci vyrazí ze všech koutů Krkonoš, vyjdou po turistických cestách, ale budou likvidovat i letité černé skládky.

„Úklid hor jsme dělali pravidelně, a to buď vlastními silami, nebo s pomocí dobrovolníků, žáků škol a skautů. Loni jsme zorganizovali celokrkonošský úklid a akce měla úspěch," připomněl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Navíc dosavadní počet účastníků nemusí být konečný. „Akce startuje v sobotu od 8 hodin a zájemci se mohou hlásit koordinátorce Kláře Máslové (kmaslova@ krnap.cz, 737 225 507), která s nimi naplánuje trasu, kterou bude třeba projít, vybaví je pracovními pomůckami a domluví místo, kde nasbírané odpadky zanechají, abychom je posléze mohli odvézt na skládku," dodal za Správu KRNAP Radek Drahný.

Šťastná země brzy vydá své poklady

Turnovsko - Radvánovice u Turnova začínají po zimě opět rychle ožívat. Ve Šťastné zemi probíhají přípravy na novou sezonu. Buduje se kontaktní zoologická zahrada, která už má své první obyvatele. Zabydlují se kozy, králíci, slepice a kachny a přibudou další. Malí i velcí návštěvníci se mohou na zvířata nejen dívat, ale některá také nakrmit a pohladit. Připravují se stávající herní prvky a instalují nové, testují vzduchové trampolíny, vzniká nové a větší bludiště v kukuřici indiánské tábořiště. Vše musí být připraveno na prvomájové otevření tohoto zábavního parku v Českém ráji. Nebude chybět taneční zábava a stavění májky. Nad vším se ve Šťastní zemi hrdě tyčí replika hradu Trosky. Slavnostního přestřižení pásky a symbolického uvedení této nové atrakce do provozu se loni ujala kapela Kryštof a Richardem Krajčem (na snímku)a stavba byla oceněna v prestižní soutěži jako Dřevěná stavba roku 2016 v kategorii Velká dětská hřiště.

Na místě zanedbaného hřiště vyrůstá moderní

Malé Svatoňovice - U malosvatoňovických paneláků právě dokončují výstavbu zbrusu nového hřiště pro děti a mládež, která započala už v loňském roce. Z bývalého zanedbaného prostoru díky čtvrtmilionové investici postupně vzniká moderní sportoviště, které postupně zaplňují herní prvky. Obyvatelé Malých Svatoňovic budou moci využívat hřiště pro míčové hry i streetbal, součástí nového areálu je také třeba stůl pro stolní tenis.

„Instalovány sem budou také kůly pro slackline, tedy chůzi na laně či popruhu. Zabudovali jsme i trampolínu a houpačku," sdělil starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník. Obci tzv. oranžové hřiště pomohla zafinancovat Nadace ČEZ, která poskytla dvousettisícovou dotaci.

„Hřiště by definitivně mělo být hotové někdy na konci dubna. V tomto týdnu už budou zřejmě doinstalovány všechny herní prvky, pak prostor čekají ještě poslední terénní úpravy. V naší obci se dosud nenacházelo žádné zařízení, kde by dospívající mohli smysluplně trávit volný čas. Hřišťátko v lokalitě mezi paneláky bylo dlouhou dobu ve velmi zanedbaném stavu, proto jsme přistoupili k jeho renovaci," doplnil Vladimír Provazník.