Součástí byla obnova porostů městského parku, hřbitova, okolí Janské kaple a památníku generála Gablenze. Současně byl dokončen projekt rozšíření rekreačních lesů na vrchu Houska. „Vznikl nový turisticky naučný okruh nad městskou částí Bojiště," vysvětlil Jaroslav Semerák, ředitel Lesů a parků Trutnov.

Cílem projektu je zpříjemnit život místním občanům a být také turistickým lákadlem. Ošetřené aleje v okolí Gablenzova památníku mají významnou historickou i estetickou hodnotu. Stranou nezůstal ani městský park. Na hřbitově prošla obnovou hlavní lipová alej s důrazem na stabilitu a nízkou náročnost údržby.

Do původní podoby

„Revitalizace nám pomohla odstranit i část škod, způsobených kalamitou v roce 2009, která velkou část alejových stromů na nechráněných místech v lesoparku vyvrátila. Zároveň s výsadbou nových dřevin jsme citlivě obnovovali jednotlivá místa do co nejpůvodnější podoby. Kromě bezpečnosti byla při této akci zohledňována i estetická stránka," doplnil Semerák.

Výhled na město

Nový pětikilometrový okruh kolem Housky navazuje na stávající naučnou stezku 1866 a přibližuje události bitvy u Trutnova, navíc ale přináší i informace o lesním hospodářství. Na stezce jsou nainstalovány informační tabule i lavičky, vzniklo parkoviště. Jedno z nejzajímavějších a turisticky nejlákavějších zastavení je u historického pomníku na Bojišti, odkud se návštěvníkům otevírá výhled na celé město a okolní hory.

„Naše společnost Lesy a parky Trutnov se zkvalitňování rekreační funkce příměstských lesů věnuje ve velké míře a má v tom naši plnou podporu," řekl starosta Trutnova Ivan Adamec. „Z rozpočtu města či z prostředků společnosti navíc většinou nejsou hrazeny plné náklady, protože se nám daří získávat na akce dotace od státu i od Evropské unie," dodal Adamec.