„Osvědčení je známkou vysoké kvality naší práce. Je to zároveň i významný signál pro plátce zdravotní péče zdravotní pojišťovny, pro které je kvalita poskytované péče podmínkou uzavírání smluv se zdravotnickým zařízením," uvedl ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.Podle slov primáře oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie Josefa Scharfena posuzovali čtyři odborní auditoři pět dnů od rána do večera veškerou dokumentaci, personální a přístrojové vybavení, kvalitu používaných chemikálií a diagnostik, pracovní podmínky a další parametry, které mohou ovlivnit kvalitu vyšetření v laboratoři. „Součástí byl i takzvaný ´witness audit´, kdy auditoři náhodně kontrolují laboranty přímo při práci a chtějí předvedení a vysvětlení jejich práce," podotkl primář.

„Málokdy se stane, aby laboratoř absolvovala akreditaci bez identifikovaných neshod, jako to bylo v tomto případě, což je výjimka," konstatoval náměstek ředitele ČIA Milan Badal, který vedení nemocnice certifikát přivezl. Podle něho znamená jeho udělení zjednodušeně ověření kvality pracoviště třetí nezávislou stranou, kterou ČIA je. Výhodou udělené akreditace je, že platí nejen v České republice, ale i v zahraničí.

V oblasti zdravotnictví existuje v Královéhradeckém kraji pouze několik pracovišť akreditovaných Českým institutem pro akreditaci. A jediné pracoviště lékařské mikrobiologie v kraji, které vlastní osvědčení ČIA, je právě v Trutnově. „Znamenalo to dlouhodobé zatížení celého pracovního kolektivu za plného provozu, u některých pracovníků i mimo pracovní dobu nebo doma. Výsledek však stojí za to," dodal primář Josef Scharfen.