Například dvorskou Jutu bude Miloši Zemanovi a jeho ženě Ivaně připomínat tmavě modrá kravata a šátek ve stejném barevném provedení.

Dárek hlavě státu přichystala i královédvorská radnice. „Pro prezidenta republiky chystáme dárkový koš, který bude obsahovat regionální produkty, např. vánoční ozdoby či místní potraviny – preclíky z Bělohradu, keramiku z Hořic, bylinné kapky z Kuksu, Hořické trubičky, med a medoviny ze Zábřezí, dárkový koš z ateliéru Martin Mádle a pivovaru Tambor," řekl Deníku královédvorský starosta Jan Jarolím.

Také město Trutnov se chystá obdarovat hlavu státu. Pozornost mu předá dnes před sedmnáctou hodinou ve velkém sále Městského úřadu na Slovanském náměstí, kde se má prezident Miloš Zeman sejít s občany. Z podkrkonošské metropole si odveze sošku bílého dráčka z francouzského porcelánu, jejímž autorem je trutnovský výtvarník Milan Kout. Ten se nechal inspirovat logem města a vytvořil několik originálů. Některé z nich už jsou v držení vítězných firem v soutěži Trutnovský drak 2014, která byla loni vyhlášena pro podnikatele v několika kategoriích. A právě Koutův dráček se stal symbolem ceny. Nyní si ho tedy domů odveze i český prezident.

Ve firmě Kasper Kovo, s.r.o., kam Miloš Zeman rovněž zavítá, dostane dárek z kolekce jejích výrobků. „Je to designový obal na květiny, vhodný do interiéru i exteriéru," potvrdil včera Deníku výkonný ředitel trutnovské firmy Jakub Kasper. „Miloš Zeman naši firmu zná. Byl tu na návštěvě už v roce 2010," dodal Jakub Kasper.  (jm, pv)