Od začátku listopadu už mohou řidiči v Turnově u parkovacích automatů, vedle peněz a SMS, nově použít také platební kartu. Potíže s parkováním ve městě a narůstající dopravou vůbec stále častěji opakují obyvatelé při pravidelných besedách starosty s lidmi.

„Některé z devatenácti automatů jsou staré už deset let, proto jsme se je rozhodli ve třech etapách obnovit. Ty nejnovější máme v Nádražní ulici, nicméně ani ty repasované nám dlouho neslouží, protože lidé jsou neuvěřitelně vynalézaví a vhazují do nich nejen staré neplatné mince, ale také kovové podložky pod šrouby, které se tady v jednom podniku vyrábějí. Proto jsme se také rozhodli pro postupnou výměnu za automaty ‚na kartu‘, protože ty už například žádné podložky neberou,“ řekl starosta Tomáš Hocke. Zároveň dodal, že při ceně 180 tisíc za jeden přístroj a každoročním výběru parkovného ve výši přes dva a půl milionu korun, si s touto částkou v rozpočtu města lehce poradí. Zatím sice ve městě převládají platby v hotovosti, ale to se podle starosty do tří let po celkové výměně automatů změní.

Navíc městu podle starosty odpadnou komplikace s výpadky elektrické energie, protože nové přístroje budou odebírat energii solární.

Současně budou vybaveny i automatickým hlásičem poruch, takže městští strážníci, kteří mají tuto službu na starosti, mohou ihned reagovat. Na chování řidičů si stěžuje i velitel strážníků Luboš Trucka: „Největší nekázeň řidičů při porušení zákazu stání a zákazu zastavení jsme v letošním říjnu zaznamenali na náměstí Českého ráje, dál pak v ulicích Skálově, Jiráskově, 5. května a 28. října.“ Avšak podle jeho tvrzení není Turnov ve srovnání s okolními městy žádnou výjimkou. Podle jeho statistiky se prý ujal způsob placení prostřednictvím SMS oproti kartám (80 a 20 procent). I šéf turnovských strážníků počítá s tím, že zavedením nových automatů se nejen změní poměr ve prospěch karet, ale hlavně zjednoduší práce a ušetří čas jeho městských strážníků.

Otakar Grund