Jestli je vám zima, vezměte si mě, abyste se zahřáli. Takovými větami na cedulce oslovují sociálně potřebné iniciátoři pomoci v kanadském Torontu, když rozvěšují po pouličních lampách teplé oblečení. Zajímavý nápad, z kterého se může stát nevšední tradice. Před Vánocemi se lidská sounáležitost dostává do jiných dimenzí než obvykle. Někde vaří pro bezdomovce polévky, jinde nabízejí horký čaj. Na Trutnovsku se daří pomáhat lidem bez domova i dalším sociálně potřebným formou rozdávání potravinových a hygienických balíčků. A to nejen na Vánoce. Trutnovský sklad potravin, který zavedla před více než rokem zdejší charita, naplňuje své poslání. „Daří se dostat potravinovou pomoc adresně k lidem, kteří ji od nás potřebují. Spolupracujeme se sociálními pracovnicemi města i s Regionálním institutem ambulantních a psychosociálních služeb," uvedla iniciátorka pomoci Marta Vágner Dostálová.

Místo polévky obdrží balíček s potravinami

Naplnit trutnovský sklad potravinami a dalšími důležitými věcmi se daří například díky Národní potravinové sbírce.

VÍCE NEŽ TUNA JÍDLA

I ta letošní, pořádaná zhruba před měsícem, skončila opět úspěšně. Vybralo se přes 1,2 tuny potravin a všechny putovaly právě do trutnovského skladu. Pomáhalo šestnáct dobrovolníků, kteří v obchodech informovali, jaké potraviny koupit, darovat, vedli evidenci darovaného zboží a po ukončení sbírky vše pomohli naložit, odvézt a uskladnit. Jen pro zajímavost: v Tescu veřejnost věnovala pro trutnovský potravinový sklad celkem 882,15 kg potravin za 34 684 korun, v Penny 352,99 kg za 17 729 korun. Celkem lidé přispěli částkou 52 413 Kč.

„Myslíme si, že pomáhat těm, kteří to potřebují, průběžně, během celého roku, je lepší, než nějaká jednorázová akce," konstatovala Martina Vágner Dostálová. „Kromě Oblastní charity působím navíc ještě v projektu, organizovaném ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. Díky němu se daří dostat do rodin i k jednotlivcům balíčky nejen s potravinami, ale i s hygienickými potřebami. Konkrétně třeba s plínami pro děti," upozornila Dostálová.

VAŘIT SE NEBUDE

V krkonošském regionu nemá žádnou stabilní tradici pomoc Českého červeného kříže v podobě rozdávání polévky na Štědrý den jako v některých jiných místech Česka. Ani letos se zde podle slov jeho zástupců nic takového nepřipravuje.

Loni ovšem celé republice takříkajíc „vytřel zrak" majitel Horského hotelu Hromovka nad Špindlerovým Mlýnem, když pozval do Krkonoš sociálně potřebné, aby si zdarma užili Vánoce. Nakonec jich bylo pětačtyřicet a podnikatel Alexandr Bílek se tím proslavil. Psaly mu tisíce lidí.

To se letos opakovat nebude. „Nic podobného se v horském hotelu nechystá. Aspoň o tom nevím a pan Bílek je právě v zahraničí," řekla včera Petra Lešová z Hromovky.

Oblastní charita v Trutnově má za sebou benefiční koncert, při kterém mimo jiné vystoupili v trutnovském kostele Carmen Mayerová a Petr Kostka. Vybralo se 35 787 korun. „Práce je pořád dost a kapacitně jsme zcela vytíženi. Teď už chystáme Tříkrálovou sbírku," uzavřela Martina Vágner Dostálová.