K mlékomatu v areálu rodinné farmy Sříbrný v Radimi na Jičínsku právě přichází žena středního věku. V igelitové tašce si nese pár plastových lahví. „Mám to sem z Jičína kousek a jezdím sem pravidelně. Vždy si odnesu tak tři až čtyři litry mléka. A rozhodně se mi ta desetiminutová cesta autem sem k nákupu vyplatí,“ uvedla žena, která se představila jako Kateřina.

Poukázala přitom na mnohdy propastné rozdíly mezi cenami v obchodě a právě v automatech s čerstvým mlékem.

Češi si v posledních týdnech v obchodech připlatili i za vejce.
Růst cen potravin v ČR: Je šestý nejvyšší v EU. Rekordně zdražily cukr i vejce

Podle dat Evropské unie se nyní výkupní cena mléka v Česku pohybuje kolem 12 korun. Pokud však člověk zajde do nákupních středisek, na cenovkách pod baleními této komodity narazí na cenovku v rozmezí od 23 do 40 korun.

V mlékomatech, kterých je nyní v tuzemsku u Státní veterinární správy zapsáno 166, se však pohybuje od 15 do 25 korun. „Lidé na tuto cenu slyší a takřka denně máme vyprodáno,“ mne si nad současným zájmem ruce jednatel rodinné farmy v Radimi Karel Stříbrný.

Mléko z automatu začala jako první v Česku prodávat společnost TOKO:

Zdroj: Youtube

Oproti loňskému roku je podle něj zájem o tamní mlékomat zhruba o 15 až 20 procent vyšší, než v loňském roce. Za 15 korun si zde zákazníci týdně načepují na dva tisíce litrů. „V poslední době je opravdu zájem vyšší. A je vidět, že lidé nejen šetří, ale jdou i za kvalitou. Někdy je u automatu fronta jak za sociku na banány,“ doplnil s úsměvem Stříbrný.

Až 250 litrů mléka týdně 

Jeden z posledních mlékomatů se objevil na sklonku loňska v ZOD družstvu Stolany na Pardubicku. „Ze začátku si na to lidé zvykali, ale poslední dobou je zájem o mléko, které tu prodáváme za 20 korun, docela velký. Určitě je to dáno tím, že v obchodech dají lidé za mléko i dvakrát tolik,“ řekl předseda družstva Miloslav Kafka. Dodal, že týdně se z mlékomatu vytočí na 250 litrů mléka.

Velikonoční kraslice. Ilustrační snímek
Velikonoce se prodraží. Domácí vejce jde ale sehnat za stejnou cenu jako polská

Předseda Svazu chovatelů holštýnského skotu Josef Diviš z Farmy Diviš nedaleko jihočeských Strakonic také pozoruje mírný vzestup zájmu o automaty. „Musí však být na dobrém místě, aby k nim lidé našli cestu. U nás je zájem setrvalý, mléko prodáváme za 20 korun. Ale je to řehole a velká práce navíc,“ míní Diviš.

Ilustrační foto.Zdroj: Šárka Jebavá

Větší zájem právě o mléko od prvovýrobců těší prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala. „Pozorujeme, že jich v poslední době přibývá. Pro české zemědělce je to vítané rozšíření odbytových kanálů, které ale stále představuje spíše marginální část jejich tržeb z prodeje zemědělských komodit,“ uvedl Doležal.

Ilustrační snímek
Obtížná situace. Malí pěstitelé se snaží svou produkci udat na internetové mapě

Poukázal na to, že prodejní automaty jsou zároveň spojeny s náklady na pořízení, chlazení, údržbu a pravidelné doplňování, které si ve většině případů zemědělci obstarávají sami. „Jejich nespornou výhodou je, že jsou zákazníkům k dispozici někdy i 24 hodin denně,“ dodal prezident Doležal.

Oblíbený prodej ze dvora

Zdroj: DeníkLetošní číslo počtu mlékomatů je však nižší, než v roce 2018, kdy jich bylo 186. Od té doby sice jejich počet klesal, ale zdá se, že to nejhorší mají za sebou.

Mléko se však neprodává jen v mlékomatech, ale oblíbený je také prodej přímo ze dvora. Jen v loňském roce se takto, dle dat Státního zemědělského intervenčního fondu, prodalo takřka 24 milionů litrů.