Většina návštěv bývá spojená s modelářskými expozicemi. „Poprvé jsme vezli modely a kolejiště ukázat do Rakouska v roce 2003, to pořádali v pořadí čtvrtou výstavu,“ připomíná Jiří Beran, zakládající člen zdejšího modelářského kroužku a jeho někdejší dlouholetý předseda.

Naposledy byli Trutnovští v Rakousku nedávno - v půlce března. „Pozvali nás na jubilejní desátou mezinárodní výstavu, kterou slavili dvacáté výročí existence jejich klubu. To se nedalo odmítnout,“ uvádí Beran.

O tamní dvoudenní expozici kolejišť a modelů byl mezi návštěvníky velký zájem. Značnou pozornost přitahovaly i trutnovské exponáty. „Vždycky se snažíme ukázat to nejlepší nebo nejnovější, co máme k dispozici. Podobě k tomu přistupují i Rakušané, také na naši podzimní výstavu na ukázku vozí to nejatraktivnější, co mají,“ říká Beran.

Návštěvy modelářů mají kromě oficiálních okamžiků (výstavy) i neoficiální. Slaví se životní jubilea, vzpomíná se na předchozí setkání a plánují se ta příští. „Stihli jsme také pogratulovat našim rakouským přátelům a obdarovat je - např. pamětními železničními vagóny s logem pivovaru Krakonoš, které jsou sběratelskou vzácností. Společné fotografování a zápis do naší klubové kroniky je už tradiční součástí podobných setkávání,“prozrazuje Jiří Beran.    

Rakouští modeláři z města Attnang Puchheim se do Trutnova vrátí letos na konci října, kdy se v hale Základní školy Rudolfa Frimla uskuteční tradiční velká  výstava železničních modelů a kolejišť s mezinárodní účastí.