Městští radní na chvíli přerušili jednání, aby úderem poledne zahájili provoz nového babyboxu. Turnov ho má od středy u hlavního vchodu Panochovy nemocnice a prosadil ho duchovní otec nouzového zařízení pro odložené děti, Ludvík Hess. Díky jeho několikaleté iniciativě se jich v České republice už podařilo zachránit 124.

Přispěli místní i lidé z regionu

„V Turnově jsme se nesetkali s takovým zájmem a takovou finanční podporou, proto jsem oslovil prezidentku Nadace Naše dítě Zuzanu Baudyšovou z Prahy, která nám poskytla výraznou finanční částku na podporu našeho záměru. Hned druhým nejštědřejším dárcem byl soukromník Jan Gold z Turnova," upřesnil na uvítanou Hess.

Pro odlehčení situace dodal: „Zatím co já jsem u toho jen něco sháněl a mluvil, tady přítomný Zdeněk Juřica zhotovil celý přístroj, jeho složitou mechaniku i elektronické zařízení, které tak Turnov přišlo na 292 tisíc korun."

Celá finanční situace však bude mít snad pozitivní dohru. „Na srpnovém zastupitelstvu budeme projednávat dar města na tento ojedinělý projekt. Navrhli jsme 15 tisíc korun, tedy symbolicky korunu za každého občana. Věřím, že zastupitelé dar v této výši schválí," řekl starosta Tomáš Hocke. „O dalším příspěvku bude co nevidět jednat i rada Libereckého kraje. Prostřednictvím Krajské nemocnice Liberec chceme poskytnout 120 tisíc korun," zdůraznil radní pro oblast zdravotnictví Petr Tulpa. „Přispěli jsme taky, ačkoli nejsme ani na desce uvedeni. Řada jmen by se tam totiž už ani nevešla," konstatoval turnovský radní, majitel obchodu se zahradním nářadím, Karel Jiránek.

Důležitější je jistota než využití

Podle názoru Ludvíka Hesse už dochází seznam velkých měst, ve kterých by měly o babyboxy zájem, nebo kde by plnily svůj účel. Ještě koncem týdne prý pojede otevřít další zařízení do Sokolova, ale původně zamýšlené magické stovky určitě nedosáhne.

Zcela opačného mínění byli však přítomní ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, ředitel Panochovy Otakar Špetlík, radní Jiránek i řada dalších. Ti soudí, že i když bude v Turnově využit zcela výjimečně, přesto zde existuje jakási jistota pro ženy, které se mohou i nenadále ocitnout v tíživé životní situaci. Proto i zde na instalaci přispěla dvacítka majitelů soukromých firem a jednotlivců a téměř tři desítky okolních městeček a obcí ze spádové oblasti Pojizeří a Krkonoš, kde žije na 40 tisíc obyvatel. „Pánbůh dnes ví, jaké bude mít naše zařízení využití, to si netroufnu odhadnout, ale i tak má svůj smysl. To místo sice není příliš intimní, ale splnili jsme přání pana Hesse a rozhodně vytvořili jakousi jistotu pro kohokoliv z regionu, kdo se může v tísnivé situaci ocitnout", uzavřel ředitel špitálu Otakar Špetlík.

Otakar Grund