„Meteorický roj Perseid jsou malé kometární zbytky roztroušené po dráze vlasatice Swift-Tuttle. Ta je již dlouho trousí během svých návratů ke Slunci, a tak je tento roj, byť stále vydatný, poněkud roztroušený. Ovšem i když současné počty meteorů nedosahují počtů z šedesátých a sedmdesátých let minulého století, přesto předpovědi slibovaly až šedesát spatřených meteorů za hodinu," informoval ředitel Hvězdárny v Úpici Marcel Bělík. Jelikož se tato hvězdárna významně podílela na pozorování meteorů, a to zejména Perseid, očekávali zde s napětím i letošní maximum tohoto roje.

„Bohužel bylo u nás i na druhém pozorovatelském místě v Jaroměři celou noc zataženo a přes vrstvu mraků slabě prosvítal pouze Měsíc," postěžoval si astronom.

Průlety Perseid

Návštěvníci si sice nevychutnali pohled na meteory, hvězdy či Měsíc, ale měli možnost podívat se na specialitu úpické hvězdárny. Mohli pozorovat průlety Perseid na monitoru meteorického radaru. Jak nás poučil ředitel, tento radar dnem i nocí sleduje oblohu a hlídá průlety meteorů. „Druhá stanice hvězdárny je umístěna v Jaroměři a obě jsou pak napojeny na rozrůstající se síť Bolidozor, která za podpory České astronomické společnosti monitoruje průlety těles nad našimi hlavami, a to nejen během Perseid," uvedl Marcel Bělík. Na noční pozorování se těšil i Aleš Novotný, který se přijel podívat na Perseidy z nedalekých Havlovic, kde tráví dovolenou: „Počasí nás sice zaskočilo, moc jsme toho neviděli, ale sledování průletů meteorů na monitoru bylo moc zajímavé." To potvrdili i další noční návštěvníci hvězdárny.

Noc rozzářil „superměsíc"

Jev, při kterém díky elipsovité oběžné dráze Měsíce dochází k jeho přiblížení k Zemi, a tak se zdá být podstatně větší. Do roka se to stává několikrát, avšak jen jednou za rok nastane skutečný superměsíc, kdy je od Země vzdálen pouze 365 922 km. Stalo se tak v neděli 10. srpna, v příštím roce si pozorování budeme moci vychutnat až 28. září. 

Na hvězdárně se v úterý v noci sešli pozorovatelé Perseid, bohužel bylo zataženo, takže meteory sledovali alespoň na monitoru.

Pozorováním meteorického roje Perseid však aktivita na hvězdárně neustává. Mimo to, že je pro zájemce otevřená denně od rána do noci, připravili astronomové další akce. „Například 26. srpna večer zde dojde k pozorování konjunkce Marse a Saturnu, děti mohou přijít sledovat Měsíc na začátku září a 21. září chystáme Jihoamerické odpoledne," uvedl ředitel úpické hvězdárny Marcel Bělík. Na programu bude beseda o pozorování zatmění Slunce v Jižní Americe a spoustu doprovodných akcí, včetně ochutnávky jihoamerických jídel a pití. Upoutávky na tyto i další aktivity najdete na plakátech hvězdárny, na webových stránkách www.obsupice.cz a na facebooku hvězdárny.

Úpické astronomy však neuvidíte pouze na kopci nad Úpicí v kopuli hvězdárny. Během srpna a září se s nimi můžete setkat v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. „Za jasného počasí umožníme zájemcům vždy v úterý od 10 do 13 hodin u pavilonu slonů pozorovat Slunce pomocí speciálního dalekohledu," pozval na pozorování návštěvníky zoo Marcel Bělík. To ale není všechno. Dodal, že každý zářijový pátek po setmění umožní úpičtí hvězdáři pozorovat krásy noční oblohy v zoo, v prostoru u odjezdu Safari-busů.

Eva Veselá