Pětistovku úchytů a 23 lezeckých linií bude mít horolezecká stěna, kterou v zadní budově horní stanice lanovky na Černé hoře dokončuje SkiResort Černá hora – Pec.

Atraktivní prázdninová novinka bude sloužit návštěvníkům Krkonoš hned od začátku července. Je určená zejména dětem, ale rovněž dospělí si můžou přijít na své. „Na stěně jsou především jednodušší trasy, aby si to děti užily, ale některé jsou těžší a speciálně dvě jsou určené lidem, kteří se lezení věnují," přiblížil koncepci novinky Martin Zavřel ze SkiResortu, který s kolegou Jakubem Repíkem přidělává na horolezeckou stěnu úchyty. „Máme jich čtyři stovky, ale nebudou stačit. Musíme je přiobjednat," povídal během montování, zavěšený na laně. „Je to zábava, ale bolí z toho ruce," pousmál se nad aktuální pracovní činností. Stěna má laminové opláštění, které instalovala na boční a zadní část budovy výrobní firma. „Během víkendu doděláme dopadovou plochu, která bude ze štěpky, tedy příjemného přírodního materiálu," uvedl ředitel SkiResortLive Jiří Matějů, který má v areálu Černá hora - Pec na starosti letní aktivity.

Do začátku prázdnin vyroste přímo na budově horní stanice lanovky na Černé hoře horolezecká stěna.
U Pece vyroste vlek se sjezdovou tratí, na Černé hoře horolezecká stěna

Horolezecká stěna na Černé hoře v nadmořské výšce 1260 metrů, které připadne primát nejvýše položené v České republice, zabírá plochu 160 metrů čtverečných. Boční stěna dosahuje výšky 5,5 m a délky 21 m, přední stěna je vysoká 6,8 m a má délku 6 m. „Je koncipovaná pro širokou veřejnost," připomněl Jiří Matějů. Laminový materiál, z něhož je stěna vyrobená, umožňuje celoroční provoz, tedy i v zimních měsících. „Laminové kusy výrobní firma vytvarovala do originálního a nepravidelného tvaru, aby stěna vypadala jako skála a měla přírodní a přirozenou barvu. To jsme chtěli, aby na vrcholu Černé hory bylo," upřesnil. Co nechtěli, to byla zavařená spojka vozu, který transportoval materiál z Janských Lázní po Černohorské silnici s prudkým převýšením a ostrými zatáčkami.

Za originální považuje tři disciplíny, které stěna na Černé hoře k lezení nabídne. Půjde o vlastní postupové lezení, lezení do třímetrových výšek bez jištění (bouldering) a dokonce i drytooling, letní lezení s cepíny tak, jak je obvyklé v zimě. „Velký počet lezeckých linií umožňuje, aby se na stěně najednou pohybovalo až 23 lidí," řekl Jiří Matějů. „Stěnu budou obsluhovat odborní instruktoři. Počítáme, že zavedeme i krátké školící lekce," dodal. Provoz bude až do 30. září každodenní. Děti do 4 let budou mít vstup zdarma, ostatní zaplatí 50 Kč za půlhodiny a stovku za 90 minut.