VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na houby jedině s košíkem

Trutnovsko /HOUBAŘENÍ/ – Před víkendem pěkně zapršelo a hřiby, lišky, růžovky a ostatní houby se nenechaly dlouho pobízet k tomu, aby zaplnily les. Mnoho odvážlivců chodilo ještě za dešťů do lesa dokonce i s deštníkem.

26.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Nejvíce lidí navštívilo smrčiny, bučiny i bory v sobotu a posléze i v neděli. Snad u každého lesa stálo nějaké auto. Netrvalo dlouho a počet houbařů převýšil počet hub.

Když se procházíte stromovím a potkáváte kolegy houbaře, může se vám ale někdy otvírat kudla v kapse. Nikoliv však proto, že by snad byla natěšená, až s ní budete čistit nějakého pěkného hříbka, ale proto, že vidí „houbaře“, jak svůj úlovek nese v kyblíku či dokonce v igelitové tažce. Kupodivu to dělají i ti, kteří chodí na houby poměrně často a měli by tedy vědět, že v igelitce se houby v tom lepším případě jen pomačkají, v tom horším zapaří a vzniknou v nich tak látky, které jsou po požití nebezpečné.

Do čeho tedy sbírat? No jednoznačně do vzdušného, proutěného košíku. V něm se houby ani nepomačkají a ani nezapaří.

Jsou mezi námi i tací, kteří nevědí, jak správně vlastně houby sbírat. Stará, dnes už překonaná rada vždy zněla: „Uřízněte houbu těsně u země. Podhoubí tak zůstane nepoškozeno a bude dál plodit.“ Dnes už víme, že tato metoda je spíše pro podhoubí škodlivá, než prospěšná. Zbylý kousek houby totiž začne plesnivět a jelikož je s podhoubím spojen přímo, rozšíří se plíseň i na ně a to posléze zaniká.

Nejlepší je houbu opatrně vykroutit, aby se celá oddělila od „houbových kořínků“ a my ji mohli dobře očistit a případně vykrájet červivou část. Důlek po houbě je dobré opatrně zahrnout jehličím, listím či mechem, aby zůstala část, samotné houby tvořící, chráněná a nevyschla. Odřezky je dobré také někam opodál zahrabat, protože schnoucí zbytky voní a lákají tak mouchy, jejichž larvy potom napadají příští houby, které zde vyrostou.

Doufejme, že postupně v lesích ubude těch, kteří škodí přírodě a tak i sami sobě a opět přibude hub, na které se s chutí vypravíme.

Petr Kuráň

26.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 23 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař - ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KUCHAŘ - KA - vyuč. v oboru, spolehlivost, pracovitost , ubytování zajištěno. Nástup možný ihned., Volat v době: 8:00-14:00 hod. Po-Pá. Pracoviště: Radek polák- hotel pivovarská bašta, Horská, č.p. 198, 543 02 Vrchlabí 4. Informace: Radek Polák, +420 777 240 552.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 100 Kč

Pomocníci v kuchyni Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ, Hledáme sezónní výpomoc do kuchyně (mytí nádobí, úklid, zkušenosti s přípravou pokrmů výhodou)., Zajímavé platové podmínky a případné benefity, dvousměnný provoz , i o víkendech (7 - 15.00, 14 - 22.00), 40 hod. týdně, více za příplatky, příjemný kolektiv, možnost svozu do zaměstnání a zpět. , S sebou: zdravotní průkaz, výpis z rejstříku trestů, stručný životopis s kontykty na bývalé zaměstnavatele.. Pracoviště: Bret cz a.s. pracoviště, 541 01 Trutnov 1. Informace: Kontakt, +420 733 722 543.

Výroba - Výroba Montážní dělník 13 500 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků DĚLNÍK/CE VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: prac. doba od 5.45 do 14.00 a od 14.00 do 22.00 hod.,, , kontakt - osobně: středa od 9.00 do 11.00 hod.,. Pracoviště: Tanvas s.r.o. - areál společnosti fill - pack, Jičínská, č.p. 1542, 512 51 Lomnice nad Popelkou. Informace: Vasyl Tanynets, +420 776 007 766.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 20 000 Kč

Číšníci a servírky Pomocná servírka - číšník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SERVÍRKA - ČÍŠNÍK - znalost Aj a Nj není podmínkou, ani praxe není podmínkou, možnost ubytování, možno i brigádně.. Pracoviště: Sikyta , spol. s.r.o.- hotel, pizzerie belmonte, 543 51 Špindlerův Mlýn. Informace: Robert Sikyta, .


Trutnovské závody dračích lodí na Dolcích 2018.
39

OBRAZEM: Závod Dračích lodí v Dolcích vyhrál Kasper Swix Team

Matiz se zřejmě několikrát otočil přes střechu. Řidička je těžce zraněná.
3

Žena několikrát otočila Matiz přes střechu, musel pro ni vrtulník

Nejstarší horská bouda slaví. Rozdá pivo a koláče

Pec pod Sněžkou - Luční bouda se chystá oslavovat. U příležitosti 395 let od položení základního kamene nejvýše položené turistické boudy v Česku se v pátek od 13 hodin uskuteční netradiční kulturní a kulinářské odpoledne.

Řidič auta, které na Dívčích lávkách sjelo ze srázu, byl opilý

Špindlerův Mlýn - Alkohol sehrál důležitou roli u vážné nehody, ke které došlo v neděli o půl deváté ráno v lokalitě Dívčí lávky. Podle policie byl totiž řidič pod vlivem alkoholu.

Kráska z Mexika, Asie nebo Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny F

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Recidivista na svobodě dlouho nebyl. Za nové krádeže mu hrozí další vězení

Trutnov - Šestadvacetiletý zloděj vykrádal obchody, domy a chaty. Na konci minulého týdne ho však zatkli kriminalisté a soudce ho následně poslal do vazby.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT