Zvýšenou opatrnost je podle krkonošských horských záchranářů dbát na řetězové cestě od Slezského domu na vrchol Sněžky. Zhruba 60 metrů pod vrcholem jsou bezpečnostní řetězy již zaváty sněhem. Doporučuje se proto řádná zimní výbava.

Minulý týden se zimní túra málem nevyplatila ženě, která při cestě ze Sněžky Obřím dolem upadla v lokalitě u Trkače u historické vodárny z roku 1912. V Obřím dole ji musel zachraňovat vrtulník krajské záchranky.

Na hřebenech Krkonoš je zhruba 100 - 120 cm sněhu. „Při posledním periodě sněžení napadlo na ledovou krustu okolo 25 cm nového sněhu za působení zejména jihozápadního nárazového větru 20 m/s. Vítr přemístil sníh do závětrných partií. Zde se vyskytují nebezpečné desky a převěje. Pod ledovou krustou se vytváří nestabilní vrstva z hranatých krystalů,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše. Platí 2. stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

„Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, výjimečně i při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Možnost samovolného uvolnění větších lavin se nepředpokládá. Sněhové profily vykazují malou až střední stabilitu,“ upřesnil Dlouhý.