VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na hřebínek dostávají máslo, do jídla kopřivy

Kohoutov - Jaroslav Balcar z Libňatova patří mezi chovatele už od školních let. „V páté třídě jsem začal chovat holuby kvůli kamarádovi. Pořád jsem nechápal, co na nich vidí, a tak jsem se do nich dal taky,“ vzpomíná.

13.8.2018
SDÍLEJ:

Jaroslav Balcar z Libňatova se věnuje od roku 1974 chovu plymutek žlutých, s jejich kohoutem zabodoval v sobotu 3. místem v Kohoutově. Doma má i kolumbijské plemeno plymutek bílých.Foto: Deník/ Jan Braun

Jako první měl polské rysy, ale během jednoho týdne mu je z kůlny sežrali potkani. „Bydlel jsem v Trutnově u dnešního Albertu, kde byl popelák. Odvážel se tam popel z celého Trutnova a bylo tam hrozně moc krys. Pak jsem šel k babičce a dědovi do Libňatova a zůstal tam,“ vypráví Jaroslav Balcar, člen úpické organizace Českého svazu chovatelů.

Dnes chová sedmdesát kusů drůbeže, pětatřicet králíků a osmdesát holubů. „Jsem v penzi, tak mám na to čas. Když jsem chodil do práce, bylo to horší. Manželka se doma starala o líheň,“ povídá a je rád, že holubům se věnují také syn a vnuk.

Kolik toho takový počet zvířat spořádá? „Pro drůbež je potřeba osm-devět metráků zrní za rok, k tomu dva-tři metráky směsi. Nejvíc jim chutná kukuřice a pšenice. Do směsí jim míchám i rozkrájené kopřivy. Holubi spořádají 3,5 kila denně, dostávají kukuřici, slunečnici nebo hrách,“ vypočítává. Kohout si zobne denně 10-12 deka. Ráno míchanici, večer zrno.

Od roku 1974 se věnuje Jaroslav Balcar chovu plymutek žlutých, s jejich kohoutem zabodoval v sobotu 3. místem při soutěži v Kohoutově. „Prostě se mi líbí. Ještě mám doma kolumbijské plemeno plymutek bílých. Jsou drobnější a mají výjimečné zbarvení. V republice jsme jenom čtyři, kteří je chováme,“ říká.

Před výstavou nebo soutěží kohouty vyfešákuje. „Očistím kroužek, umyji nohy a hřeben a natřu jim je máslem nebo olejem, aby pěkně vypadali. Hlavně hřebínek, na který se hodně kouká,“ popisuje.

Jaroslav Balcar má doma devadesát pohárů z výstav a soutěží chovatelů. Pořád je aktivní v úpické organizaci. „Je nás tam 24, z toho čtyři mladí. Lidí ubývá. Jsou pohodlný a nechtěj dělat,“ poznamená. „Celý rok objíždíme výstavy. Za dva týdny je v Žirči a pak 15. září u nás Úpici na Podrači,“ doplňuje.

Autor: Jan Braun

13.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK, SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: praxe vítána, není podmínkou, , kontakt: telefonicky od 9.00 do 20.00 hod.,, e-mailem, osobně dle tel. dohody. Pracoviště: Strychstav s.r.o. - chata mísečky, 512 38 Vítkovice v Krkonoších. Informace: Strych, +420 727 978 707. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 22 500 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: RECEPČNÍ - SŠ vzdělání, znalost AJ nebo NJ, , Nabízíme: dlouhodobé zaměstnání v příjemném kolektivu malé firmy, stravu a další výhody v rámci hotelu, možnost zaškolení, Bez možnosti ubytování.. Pracoviště: Erika s.r.o. špindlerův mlýn - hotel gendorf, Krkonošská, č.p. 153, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Tomislav Tryzna, +420 733 323 339. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 22 000 Kč Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Pokojská. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POKOJSKÁ - spolehlivost, pracovitost, možnost ubytování, prac. doba dle dohody, celoroční provoz. Pracoviště: Vladimír bárta - penzion monika, 543 51 Špindlerův Mlýn. Informace: Vladimír Bárta, +420 733 328 467. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 100 Kč Číšníci a servírky Obsluha - snídaně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBSLUHA -SNÍDANĚ - příjemné vystupování, spolehlivost, částečná znalost NJ nebo AJ, možnost i zkráceného pracovního úvazku nebo DPP, Prac. doba od 5.30 - 10.00 hod.. Pracoviště: Erika s.r.o. špindlerův mlýn - hotel gendorf, Krkonošská, č.p. 153, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Tomislav Tryzna, +420 733 323 339.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prodaná nevěsta v podání úpických ochotníků v Uffu.
34

OBRAZEM: Prodaná nevěsta podle ochotníků z Úpice

Miloš Šálek v Ugandě.
20

Dobrodruh Šálek ukáže, jak fotil v Ugandě (nejen) gorily

Podvodník skončil ve vazbě: Neplatil za ubytování, ale pervitin si sehnal

Trutnov - Ve vazbě skončil jedenatřicetiletý muž, který opakovaně neplatil za hotelové ubytování, přitom si ale dokázal sehnat drogy. Navíc kradl. V minulosti už byl jednou za podobné trestné činy odsouzený.

Dvůr a Vrchlabí bodovaly naplno, Trutnov vyhrál po nájezdech

Trutnov - Tři výhry, tři dobré zprávy. Lídr z Vrchlabí pokračuje ve spanilé jízdě druhou hokejovou ligou. Trutnov zvládl drama s přímým konkurentem v boji o čtvrtou příčku zajišťující účast v play-off. Dvůr Králové znovu gólově exceloval a už není poslední.

Rivalové si v divizním derby poprvé body dělili, po penaltách slaví Dvůr

Trutnov - Jedenadvacáté vzájemné utkání okresních rivalů v Divizi C skončilo vůbec poprvé nerozhodným výsledkem. Dvorští fotbalisté ztratili dvoubrankový náskok, po remíze 2:2 se ale nakonec přece jen radovali. Uspěli totiž v penaltovém rozstřelu.

Trutnov dal pořádně zabrat nymburskému favoritovi

Trutnov - Blízko senzace byly v 6. kole ŽBL basketbalistky trutnovské Lokomotivy. S účastníkem Eurocupu Nymburkem sehrály na jeho palubovce zcela rovnocennou partii. Ještě šest minut před koncem držely vyrovnaný stav 46:46, favorit rozhodl o výhře 64:51 až v závěrečných minutách.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT