Ve Vestřevi se zvedla hladina Labe nad 160 centimetrů, při nichž se vyhlašuje stav ohrožení, v 01:00. Kulminovala pak na 175 centimetrech v 02:20 a zpět na pohotovostní stupeň klesla ráno před pátou hodinou. Stanice Les Království hlásila stav ohrožení ve 02:50. Hladina Labe zde stoupla na 181 centimetrů, na druhý stupeň pod 180 centimetrů se vrátila v 03:10. 

V Rudníku jsou na vodu připraveni

Komplikovaná situace, která v noci nastala na Labi, nedala spát obyvatelům obce Rudník na Vrchlabsku, kde hasiči díky vyhlášenému extrémnímu povodňovému ohrožení drželi celou noc službu. Obec, která se nedávno vzpamatovala z povodně z roku 2013, je na eventuální komplikace připravena. "Těžko ovlivníme přírodu, ale podle informací, které máme, to začalo trochu klesat. Teď zrovna neprší," sdělil Deníku starosta Aleš Maloch. "Připraveni samozřejmě jsme v rámci možností. Máme dva krizové voděodolné telefony, nakoupili jsme baterie, pytlujeme písek." Podle svědků, kteří obcí ráno projížděli, v některých místech, například v části obce Arnultovice, už potok měl pouhých půl metru k břehům.

To nejhorší mají za sebou

Asi největší starosti nadělala velká voda lidem v Dolní Olešnici. Kanalizace tu nestíhala pobírat vodu stékající z okolních kopců a na pomoc museli lidem vyjet hasiči. Klidná je naopak situace v obcích na Královédvorsku. "Ve tři hodiny ráno jsem byl kontrolovat stav průtoku a všechno je zatím v pořádku. Po rozednění jsem pak prohlížel všechny mosty a voda je zatím v normálu," řekl starosta Dolní Brusnice Jan Suchý. Ostražitý byl v noci ze středy na čtvrtek také starosta Mostku Jaromír Tázlar. "Starosta v noci držel povodňovou pohotovost kvůli zvýšené hladině vody. Ta už ale začala klesat, tak máme snad to nejhorší za sebou. Myslím, že už nám nic nehrozí," sdělila místostarostka Mostku Dagmar Včeláková.