Do programu se v tomto roce přihlásilo 270 neziskových organizací. Grantová komise vybrala v každém z 20 regionů tři nejzajímavější projekty, o čtvrtém rozhodla veřejnost.

Jednotlivé projekty nyní soupeří o finanční podporu veřejnosti. Musí vybrat celkem alespoň 5000 korun, a to minimálně od pěti různých dárců. Podle výše částky, kterou projekty takto získají, bude rozdělen i finanční příspěvek od Ery, a to podle pravidla: Čím více vyberete od veřejnosti, tím vyšší dar získáte.

Projekt, který veřejnost podpoří nejvíce, získá od Ery 50 tisíc korun, druhý v pořadí 40 tisíc korun, třetí 35 tisíc korun a čtvrtý projekt si odnese 25 tisíc korun. Výběr peněz od veřejnosti začal 13. října 
a skončí 6. ledna 2016. Z našeho regionu vám nyní představíme dva projekty, druhé dva najdete v Deníku 16. prosince.

Klauza na zahradě

Prvním je Krkonošská přírodní zahrada a historický model klauzy v areálu u Domu Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury – DOTEK v Horním Maršově. V rámci tohoto projektu tu chtějí pro veřejnost vytvořit funkční model klauzy (historického zařízení pro plavení dřeva používaného v Krkonoších od 16. do 19. století) a dovybavit přírodní zahradu u objektu o hmyzí domky, ovocné keře, dřevěné sochy a herní prvky.

„Funkční klauza by ve zmenšeném měřítku názorně ukázala, jak se tu po staletí dostávalo dřevo z hor do nižších poloh. Hodně spolupracujeme se školní mládeží a možnost něco si prakticky vyzkoušet je dětmi vždy vítaná," je si vědoma Anna Čtvrtníková.
První klauzy byly v Krkonoších postavené roku 1567, jen rok poté, co těžaři do hor dorazili. Na mapě Krkonoš od Simona Hüttela jsou zakresleny na Malé i Velké Úpě, na potoce pod vsí Lysečiny a v Janských Lázních. Přehrady byly buď zděné, zemní nebo ze dřeva.

Zázemí pro akce

O finanční podporu veřejnosti usilují také na Rychnovsku, konkrétně pak v Neratově. Zde se přihlásili s projektem Kultura v Neratově.

Sdružení Neratov se tím snaží zajistit příjemné zázemí pro návštěvníky kulturních, společenských a dobročinných akcí v Neratově. Společenských akcí se zde pořádá čím dál více a místní sdružení má problémy s dostatečným zázemím, proto by chtěli získat dva prostorné stabilní altány a dvacet skládacích stolů s lavicemi. Doposud ale neměli dostatečné finanční prostředky na to, aby si mohli potřebné zázemí zajistit.

„Jsme moc rádi, že nás Era do svého projektu vybrala. Je dobře, že se stále najdou takoví lidé, kteří nám chtějí pomoci a pomáhají nám svými financemi. Altány, které potřebujeme, zde mají všestranné využití, používáme je opravdu často. Ať už se jedná o kulturní akce, využití v chráněných dílnách, používá je jako vhodné zázemí také naše speciální škola," prozrazuje Zdenka Burešová za Sdružení Neratov.

Další dva projekty – „Výchova neslyšících dětí k zodpovědnému životu" a „Umím si to spočítat" přiblížíme ve středu 16. prosince. S jednotlivými projekty se díky videomedailonkům mohou zájemci blíže seznámit na www.erapomaharegionum.cz. Zde můžete favorizované programy rovnou také podpořit.