Skutečnost, že i s postižením lze předvádět výborné sportovní výkony, výstižně potvrzují handicapovaní lyžaři. Usednou na monoski, speciální zařízení s jednou lyží, odrážejí se zkrácenými francouzskými holemi a řítí se dolů po sjezdovce. Pyšní se mezinárodními úspěchy. Přípravu na letošní sezonu zahájili ve skiareálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Ten se promění během zimy v jejich tréninkové centrum, absolvují tam několik výcvikových kempů. Nejtěžší závod má přitom Centrum handicapovaných lyžařů, které sídlí v Janských Lázních, dost možná už za sebou. Doplatilo na letošní dotační skandál v českém sportu, nedostalo žádnou schválenou státní dotaci v prvním kole Programu V., a nebýt ochranné ruky Královéhradeckého kraje, příprava, závody a paralympiáda by se patrně nekonaly. „Kraj nám zachránil sezonu,“ potvrdil Marek Dušek, předseda Centra handicapovaných lyžařů. „Handicapovaní lyžaři se dostali do složité situace, v ohrožení byla paralympijská sezona, proto jsme se jim snažili pomoct,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Činnost centra navazuje od roku 2001 na práci dobrovolníků, kteří začali s výukovými kurzy pro vozíčkáře v roce 1997. „Máme dlouhodobě fungující výukový program pro postižené osoby, který realizujeme v zimních střediscích Krkonoš. V Janských Lázních na Duncanu probíhají základní výukové kurzy pro začátečníky. Pokročilí monolyžaři jezdí ve Svatém Petru. Využíváme také sjezdovku Javor v Peci pod Sněžkou,“ upřesnil Marek Dušek.

Existují dvě kategorie tělesně postižených lyžařů. Sedící, kteří jezdí na monoski, a stojící, mezi nimiž jsou lyžaři s amputací dolní či horní končetiny. Monolyžaři mají pod monoski k dispozici klasickou lyži, nestandardní je pevné vázání. „Splňují nejpřísnější limity a všechna mezinárodní kritéria. Můžou se proto účastnit světových pohárů,“ vysvětlil. Výukové lyžařské kurzy budou probíhat v Krkonoších až do Velikonoc. „Loni jsme zapojili 121 osob z dvanácti krajů. Nejvíce z Prahy, Středočeského a Královéhradeckého kraje,“ konstatoval Dušek.

Ze sportovní skupiny centra zamíří na paralympiádu Pavel Bambousek, Miroslav Lidinský a zrakově postižená Anna Pešková. „Naším výukovým a sportovním projektem prošlo za posledních dvanáct let osmdesát procent všech reprezentantů,“ dodal předseda Centra handicapovaných lyžařů.

Výukové lyžařské kurzy pro tělesně postižené osoby začaly v prosinci ve Špindlerově Mlýně a potrvají až do Velikonoc. Loni se do nich zapojilo 121 účastníků z dvanácti krajů.Zdroj: DENÍK/Jan Braun

Výukové lyžařské kurzy pro tělesně postižené osoby začaly v prosinci ve Špindlerově Mlýně a potrvají až do Velikonoc. Loni se do nich zapojilo 121 účastníků z dvanácti krajů.