Tradiční Vavřinecké pouti na Sněžku, která se koná v sobotu, se zúčastní prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Letos poutníci na vrchol Sněžky vyrazí z Velké Úpy. Novinářům to řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Zemanovu účast na pouti potvrdila ČTK také prezidentova mluvčí Hana Burianová. Svou účast na svém webu potvrdil také Václav Klaus, který uvedl, že se poutě zúčastní spolu s vnoučaty. „Myslím si, že bývalý prezident Klaus půjde pěšky, u prezidenta Miloše Zemana předpokládám, že ze zdravotních důvodů využije možnost dopravy," řekl Alan Tomášek.

K cestě na vrchol Sněžky by Zeman mohl využít terénní automobil Správy Krkonošského národního parku či Horské služby. „Prezidentská kancelář nás dnes kontaktovala a dohodli jsme, že využije dopravy na vrchol Sněžky vozem Horské služby Krkonoše. Bude to jednodušší, záchranáři mohou jet přes polské území," oznámil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V letošním roce je situace výjimečná tím, že lanová dráha na nejvyšší český vrchol nejezdí, protože je stále ve stavu budování. Svatovavřinecká pouť bývá příležitostí pro turisty, jak vystoupat na Sněžku a setkat se tam nejen s církevními hodnostáři, kteří u kaple celebrují mši svatou, ale i s osobnostmi veřejného života. Bývalý prezident Václav Klaus se účastnil poutní akce pravidelně.

V roce 2007 kupříkladu prezident spolu s tehdy ještě královéhradeckým arcibiskupem Dominikem Dukou přestřihával pásku u nové poštovny.

Před třemi lety se pouť stala příležitostí k premiérovému setkání Václava Klause s jeho polským protějškem Bronislavem Komorowskim. Většinou Klaus vystoupal Obřím Dolem, loni došel na Sněžku z Luční boudy, ke ochutnal i tamní pivo Paroháč.

Lidé, kteří nemají sílu na to, aby vystoupali z Velké Úpy na Sněžku, mohou využít alespoň částečné zkrácení trasy, kterou používali a i nyní využívají horští nosiči. Mohou vyjet lanovou dráhou alespoň na Portášky a tím si částečně zkrátit cestu. Provozovatelé dopravního zařízení umožní tuto cestu účastníkům sobotní pouti se slevou, a to za 70 korun.

Kromě mše svaté, která začíná ne Sněžce ve dvanáct hodin, je i letos připraven pro účastníky Svatovavřinecké pouti doprovodný program. Tentokrát se odehraje ve Velké Úpě na centrálním parkovišti. Od 11 hodin tam zahraje kapela Patrola, od 15 hodin nastoupí Burma Jones, v 17 hodin kapela Sto Zvířat a od 19 hodin populární Žlutý pes s Ondřejem Hejmou.