"Z Pece se na vrchol Sněžky vydali někdy odpoledne, byli špatně obutí i oblečení, neměli s sebou suché náhradní věci ani čelovku či baterku. Vybrali si cestu přes Obří důl pro skialpinisty, nikoliv pro pěší, na své cestě přetnuli lavinovou dráhu a v mobilu neměli aplikaci Záchranka, která zásadním způsobem díky automatickému odeslání polohy zjednodušuje zásah záchranářů," uvedli horští záchranáři na svém profilu na sociální sítí Facebook.

Záchranáři se se ztracenou dvojicí telefonicky spojili a postupně docházelo ke zpřesňování jejich polohy. "Pokud by se místo nepodařilo takto komplikovaně lokalizovat díky jejich neznalosti, mohlo dojít ke směřování záchranných týmů na samotný vrchol Sněžky a akce by se tak výrazně prodloužila" doplnili záchranáři.

Do akce se ihned vydalo šest osob ve dvou týmech ze dvou směrů, seshora přes Luční boudu a polskou stranu Krkonoš, druhá zezdola skialpinistickou cestou Obřím dolem zpočátku na čtyřkolkách a skútrech, poté na lyžích. Dvojici našli cca 500 metrů pod Slezkou boudou. "Boty i rukavice měli promočené a zmrzlé, nevěděli, kde jsou, zmrzlo jim i pití, které si s sebou vzali. Oběma jsme dali náhradní oblečení, pití a energetické bonbony," popsali zásah zúčastnění. Dívce poté pomohli na Slezskou boudu a odtud ji transportovali na základnu do Pece pod Sněžkou. Totéž provedla i druhá skupina s mladíkem. Na základně si oba "turisty" převzala záchranná služba. 

V Hostinném na ploše po bývalé sodovkárně, zdemolované v roce 2017, vznikne ve dvou domech (na vizualizaci ve žluté barvě) celkem 15 bytů o velikosti 3+KK a 4+KK a menších.
Místo limonád družstevní byty. V Hostinném se bude stavět, na kino dojde později

Nakonec se ukázalo, že dvojice ušla vzdálenost pouze 4 km a to po prohrnuté, upravené cestě. K vyčerpání stačilo pak 2,5 kilometru hlubokým sněhem. Naštěstí pro záchranáře se zastavili u tzv. špičatého kamene, tedy výrazného orientačního bodu navíc s modrou turistickou značkou, což celou záchranu podstatně zjednodušilo. I tak se ale jednalo o velice náročný zásah.