„Tento měsíc jsme obdrželi výbornou zprávu z agentury CzechTourism, která vyhověla naší žádosti k dopravnímu značení týkající se označování kulturních a turistických cílů na dálnicích a rychlostních silnicích," informovala referentka cestovního ruchu a propagace Lenka Stehlíková.

Mumlavský vodopád neprošel

Podávali sice dvě žádosti na označení, kdy město chtělo na hnědé informační tabule umístěné podél našich silnic umístit i turisticky atraktivní Mumlavský vodopád. Ale komise si nakonec vybrala pouze Mamutí můstek. „Mumlavský vodopád zamítli z důvodu velkého množství cílů pro město Harrachov. Cedule s Mamutím můstkem umístí na komunikacích I/10 a I/14," prozradila dále Stehlíková.

Mamutí můstek, který zde byl vybudován v roce 1979 a zrenovován v roce 1992, je dominantou města. Na světě najdete pouze pět největších funkčních skokanských můstků. Harrachov zná celý svět i díky tomu, že se zde pravidelně pořádá mistrovství světa v letech na lyžích. Naposledy to bylo loni 13.-16. března.

Areál ovšem neožívá pouze v zimě. Další akcí, která se pod Mamutím můstkem koná, je festival Keltská noc. Díky místu konání získala punc nejvýše položeného open air festivalu a navíc s nejkrásnějším výhledem.

V létě se poběží Red Bull 400

V minulém roce zde slavila obrovský úspěch extrémní akce Red Bull 400, kde běžci zdolávají vzdálenost 400 metrů od konce dopadu až po rozjezdovou lavici menšího ze dvou můstků. „Red Bull 400 se vrátí do areálu skokanských můstků, jenž skvěle vyhovuje extrémním požadavkům tohoto závodu, i letos 15. srpna," upozornila na zajímavou sportovní akci Lenka Stehlíková.

Startovní listina bude znovu otevřena pouze pro šest set závodníků a to v kategoriích jednotlivců mužů, žen a štafet (4x100m).

Mamutí můstek

Jeho konstrukční bod činí 185 m, hill size je 205 m. Nájezd můstku je dlouhý 124,3 m a průměrná nájezdová rychlost se pohybuje okolo 103 km/h. Rekord zde drží Simon Ammann (215,5 m). Plán na výstavbu se datuje do sedmdesátých let, kdy komise FIS v roce 1970 ve Vysokých Tatrách rozhodla o výstavbě 6. a také posledního mamutího můstku na světě vybrala Československo.