Na Trutnovsku je podle průzkumu Deníku akutní nedostatek zejména pomocné síly v oblastech stavebnictví a těžby. Jde až o čtvrtinu poptávaných zaměstnanců. Lidé však chybí také v kuchyních, firmy poptávají i obsluhy strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže, plastu a papíru nebo pracovníky ve strojírenství a textilu.

Volné pracovní pozice se snaží průběžně obsazovat třeba i Státní léčebné lázně Janské Lázně. „Chybí nám hlavně odborní pracovníci. Pomocné síly vždy nějak seženeme,“ říká personalistka Soňa Mičánková.

Janské Lázně už dlouho marně vyhlíží nové doktory nebo sestry. „Aktuálně nám chybí tři lékaři a sedm sester. To je gró, které v nejbližší době potřebujeme obsadit. Jde tedy o pozice, které jsou závislé na odborné kvalifikaci, kterou vyžaduje zákon. Lidé na ostatních pozicích nám poměrně hodně fluktuují, proto to může navenek vypadat, že volné pozice máme stále,“ vysvětluje Soňa Mičánková.

Širokou paletu pracovních pozic nabízí dlouhodobě také firma Juta. Jeden z největších podkrkonošských podniků, v nichž pracovní uplatnění nachází více než 2500 lidí, shání jak specialisty na textil, tak na běžné dělnické pozice. Lidé tu najdou uplatnění třeba jako manipulanti, řezači, lisaři, ale i jako elektrikáři či údržbáři.