Co na to veřejnost, učitelé češtiny, exportující podnikatelé, sportovci či cestovatelé?

V Krakonošově království Czechia neboduje. Většina oslovených je proti

Pro nebo proti? Czechia nebo Czech Republic? Konzervativní přístup má zatím navrch.

ČECH NEBO SLEPEC?

Podstatnou část života strávil v zahraničí Miloš Šimánek ze Rtyně v Podkrkonoší. „Jednoslovný název se mi moc nelíbí, zásadně říkám Czech Republic. Je fakt, že mnoho lidí ještě ani neví, že nejsme Czechoslovakia. Jazykově by se mi nejvíc líbilo Bohemia, ale to by tuplem nikdo nevěděl, odkud jsem," podělil se o názor známý cestovatel

Podobně to vidí i trutnovský fotograf Ctibor Košťál, často cestující do ciziny. „Absolutně ne. Jsem zvyklý na Czech Republic, nehodlám to měnit. A vůbec mi nevadí, že třeba Francie a jiné státy používají kratší formu. Delší název mi přijde libozvučnější a nedochází k fonetickým přehmatům. Třeba když kamarád fotograf Miloš Manych jezdíval do Itálie, na otázku odkud je, odpovídal Ceco, tedy že je Čech. Jenže oni si mysleli že je cieco tedy slepý. Výslovnost je skoro stejná," podotkl.

Na další možnou záměnu poukázala Eva Rennerová ze Žacléře. „Czech Republic je zažité, další název může působit zmatky. Někdo si to bude plést třeba s Čečenskem (Chechnya). A nebude se to líbit Moravákům, protože to evokuje spíš Čechy než celou republiku. Na druhou stranu, možnost volby by měla zůstat, takže velký problém v tom nevidím," podotkla.

JDE O ZVYK

Také vrcholových sportovců by se nová varianta mohla dotknout. Umí si nápis na soutěžní kombinéze představit třeba nejlepší sdruženář České republiky za uplynulou sezonu? „Czechia se mi až tak moc nelíbí. Ale na druhou stranu, jsme sportovci a může nám to být jedno. A asi to je jen o zvyku," přidává svůj pohled na věc Tomáš Portyk, reprezentant v severské kombinaci z Lomnice.

Jiný pohled nabízí učitelka češtiny z Libňatova. „Název není ve světě žádnou novinkou ani neologismem, pracují s nimi i známé cizojazyčné slovníky. Možná bychom se divili, v kolika státech naší zemi jinak, než Czechia nenazvou," řekla Lenka Antošová. „Dnes si jakákoliv praxe, politická, obchodní, právnická nebo i sportovní žádá zkratky, některé státy pod nimi, přestože neformálně, normálně vystupují, třeba UK nebo USA. Česká republika žádnou takovou zkratku nemá, proto bych využila té možnosti poslat ji oficiálně do světa," dodala.