Jedna z posádek letošního Úpění se plně nesla v červeno – bílém provedení, nechyběly ani česky psané transparenty Poláci do toho a Kdo neskáče, není Polák. „Vyhrajeme 2:1," věřili pevně v postup nadšenci z Barda u Klodzska. „Nebo 3:0 a jeden z gólů si Petr Čech sám hodí do brány," popichovali s narážkou na chybu našeho brankáře v předešlém utkání.

Bezbřehá fantazie

Účast polských sousedů na sjíždění řeky Úpy ale nebyla výjimkou. Na startu u Šiškovenského mostu se objevují v posledních letech pravidelně. Stejně jako je obvyklá účast kolem tří desítek posádek, které dokáží plně popustit uzdu své fantazii. A tak ani letos nechyběla plavidla, která si obdiv několika stovek diváků plně zasloužila. Směrem do Ratibořic tak vyrazila například malá věznice Mírov plně obsazená českými politiky, loď pirátů z Karibiku nebo nákladní Pragovka z filmu Vesničko má středisková i s Otíkem a jeho sluchátky.

Recesistická tradice Úpění se v Havlovicích zrodila v roce 1975 mezi trempy z osady Idaho. „Letos je to tedy 37. ročník, samotné sjíždění se ale koná potřicáté. Na sedm let to komunisti jeden čas zakázali," říká Marek Maršík ze Spolku přátel Úpění, který s několika kolegy organizování akce od původních pořadatelů převzal.

Délka trasy je 11 kilometrů říčních a posádky na trase Boušínská lávka, Slatinský most, Červený most, Pohodlí, Bílý most a Viktorčin splav čekala za sobotního vydařeného počasí početná divácká kulisa