Do obnovy životního prostředí měst a obcí se aktivně zapojuje například Nadace Partnerství, která má ve svém podtitulu Člověk a příroda. V posledních letech se angažuje při výsadbách nových stromů, které podporuje finančně. Také letos mohou zájemci požádat o grant na výsadbu.

Finanční příspěvek ve výši až 30 tisíc korun mohou získat spolky, školy nebo obce. Jak zástupci nadace zdůrazňují, důležité je, aby se do sázení zapojila místní veřejnost a sázely se druhy, které jsou na našem území původní. Žádosti lze podávat do 28. dubna.

„Nejžádanějším typem projektu je výsadba ovocné aleje kolem polní cesty. V naší republice se kolem cest stále ještě více kácí, než sází. Lidem ale tyto stromy chybí, a tak se snaží situaci napravit," řekla Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství. Důležitým kritériem udělení grantu je zvolit druhy dřevin vhodné pro danou lokalitu. „V našich podmínkách se daří například lípám, dubům, jeřábům nebo javorům. Tradiční jsou také aleje ovocných stromů. Naopak nepodporujeme výsadbu nepůvodních druhů, jako jsou túje, akáty nebo stříbrné smrky," vysvětlila Zuzana Šeptunová. Spolky, školy, obce a další organizace, které chtějí grant obdržet, musí počítat také s následnou péčí o vysazené stromy, a to po dobu minimálně 5 let.