Sochařské sympozium, které se ve městě koná pošesté, vyvrcholí v sobotu vernisáží děl.Open Air Art festival letos opět zatraktivnil letní život v bráně Krkonoš. Lidé mohou v plenéru nahlížet pod pokličku tvorby řady autorů sdružených ve vrchlabsko-dvorském seskupení Kakocuco. O víkendu jsme mnohé z nich zastihli v pilné práci.

Každý ladí tvar podle svého

Někteří opracovávali pískovec, jiní se pustili do dřeva. Málokdo měl konkrétní představu o tom, jaký bude výsledný tvar díla.

Na prostranství za Kulturním domem Střelnice se tvůrci sešli podruhé. Oceňují zázemí Klubu Kotelna, ale příští rok by se rádi vrátili zpátky do areálu ke kapli Morzinů a Černinů, kde se před dvěma lety sympozium konalo.

„Jen ladím tvar, který sám ten kámen nabídl, jak byl odštípnutý. Nic konkrétního z toho nebude, nechci materiál nijak znásilňovat, jen jej přirozeně opracuji," přiblížila svůj záměr nad dílem Vendula Peřinová, která je spoluzakladatelkou akce.

Na sympoziu se během necelých dvou týdnů vystřídá v prostoru za Střelnicí minimálně patnáct autorů. „Někdo přijede na pár dní, někdo sochá po práci, záleží na čase," dodala sochařka.

Díla vzniklá na sympoziích nacházejí uplatnění nejen u různých zájemců, kteří si je koupí, ale některá zdobí město. „Loňské sochy jsou v klášteře. Ty z předloňského sympozia, které se konalo ještě u hrobky a bylo dotované z unie, mohou lidé už najít na veřejných prostranstvích, jak jsme se k tomu zavázali. Jedna je k vidění například u zámečku na pěší zóně, vedoucí k Lidlu. Další stojí na kruhovém objezdu v ulici Valteřická, jednu máme v zámeckém parku," upozornila Vendula Peřinová.

Město letos sympozium podpořilo devíti tisíci korunami. Peníze padly na nákup pískovce. Sochy si většina autorů, kteří zde pracují zcela zdarma, odveze domů a bude je moci prodat.

„Jsem ze Dvora Králové a na toto každoroční setkání jezdím rád," podotkl další z tvůrců.

Nejbohatší fantazii mají jako vždy děti

Nad zajímavým monumentem ze dřeva se skláněl vrchlabský autor Milan Brotánek. „Používám dřevo z vlašského ořechu. Dobře se mi s ním pracuje. Co si kdo pod dílem představí, nechávám na fantazii. Zvláště dětí, které si vše pojmenují po svém. Ani sám nevím, co konkrétně vzniká pod mýma rukama," uvedl ke své tvorbě. Dřevosochání není jeho hlavní profesí. Živí se truhlařinou a účast na sympoziu považuje za příjemnou tvůrčí relaxaci.

Všechna díla budou veřejnosti prezentována v sobotu odpoledne vernisáži. Ta začíná od 14 hodin.