„Samozřejmě jsem za toto ocenění velmi rád. Ale zároveň musím podotknout, že by si ho zasloužili asi všichni, koho žáci do ankety nominovali. Asi to naši školu může nějaký čas dobře prezentovat, i mě jako učitele, je mi ale jasné, že někteří lidé mohou anketu určitým způsobem znevažovat nebo zpochybňovat," řekl Jan Flídr ze Základní školy 5. května ve Dvoře Králové. „Důležité je uvědomit si, že je to vlastně dětská soutěž. Protože to jsou právě děti, kdo učitele nominují, a my tuhle třídu potom prezentujeme. A kvůli tomu je to určitě velký úspěch všech žáků," těší Zlatého Ámose ze Dvora Králové Jana Flídra.

Úspěchu si všimla 
i radnice

Pochvalu kantor sklízí doslova ze všech stran. Úspěchu si všímá veřejnost, vynikající prezentace si cení ale i starosta Dvora Králové.

„Já už panu učiteli pracovně říká Jan Ámos Flídr, díky té shodě jmen. Osobně jsem mu ještě negratuloval, to nás na radnici čeká ve čtvrtek, ale už v pátek jsem jeho obrovský úspěch zaznamenal. Děkuji jemu, žákům i škole za vynikající reprezentaci města a blahopřeji mu k významnému úspěchu," řekl na adresu vítěze Jan Jarolím, starosta Dvora Králové n. L. „Pana učitele znám, zažil jsem ho na třídních schůzkách, protože do téhle školy chodí i mé děti. Už tehdy se mi jevil jako neobyčejný a neortodoxní, v tom dobrém slova smyslu samozřejmě. Získání ocenění Zlatý Ámos je velké vyznamenání a moc mu k němu gratuluji. Na druhou stranu jsou s tím spojené i nějaké povinnosti, uvidíme, jak s nimi popere," dodal nejvyšší představitel města s úsměvem na tváři.

Soutěž stmelí kolektiv

Jan Flídr působí na královédvorské Základní škole 5. května. Učí přírodopis a chemii a je třídním učitelem sedmáků. Porotu zaujal už při představování své třídy, kdy rapoval. Společně s žáky, ale i individuálně musel splnit čtyři úkoly.

„Tohle nás určitě hodně těší. Je to zviditelnění nás všech, včetně města. Myslím, že se o tomto úspěchu hodně hovořilo a asi i hovořit ještě bude. Za sebe mám hlavně radost, že se to povedlo i za žáky, kteří Jana Flídra do soutěže nominovali. Myslím, že si to pan učitel zaslouží. Podařila se dobrá věc, která přinesla všem úsměvy na tváře, a to není úplně všední," těší ředitele ZŠ 5. května Radana Černého.

Ten přiznal, že celou akci nechával odehrávat v režii dětí. Sedmáci svého učitele do soutěže přihlásili a prožívali s ním veškeré dění. Sám ředitel se podílel jen podpisem pod petici, která opravňovala k účasti v soutěži.

„Všechno vytvářeli žáci, celou přípravu. O to je úspěch hezčí. Nikdo z učitelů se v tom výrazněji neangažoval, což myslím skvěle ukázalo, jaký vztah pan učitel se svými žáky má. A mě jako ředitele to ohromně těší," řekl Černý. „Myslím, že anketa určitě má smysl i v jiné rovině. Žáky stmelí v kolektivu a na učitele nahlíží trochu jinak. Vidí, že je lidská bytost, že je člověk jako oni. Odpadá takový nepřirozený ostych, který někdy mezi kantorem a žáky může panovat. Všechny zainteresované anketa sblíží, dětem přiblíží učitelskou práci a výsledkem pak je tento společný úspěch," dodal ředitel.