Jde o expozici autentických fotografií z prostředí Himálají, mapující skrze zachycené momenty nejvýznamnější stěny a výstupy v kariéře jednoho z našich nejúspěšnějších horolezců. Shodným znakem je, že byly pořízeny ve výšce okolo 8 tisíc metrů nad mořem.

Výstava je unikátním vhledem do prostředí v „zóně smrti", kam se většina lidí nikdy nepodívá. Skrze fotografie na diváky mávne atmosféra únavy, strachu, euforie i přátelství na laně.

Josef Rakoncaj, zakladatel a ředitel rodinné firmy Sir Joseph a turnovský patriot, se narodil v roce 1951 a již od dětství se věnoval horolezectví, nejprve na blízkých pískovcových skalách Českého ráje, později ve Vysokých Tatrách, Alpách až po Himálaje.

Podnikal výstupy téměř na všech kontinentech včetně Severní a Jižní Ameriky, Asie, Středomoří či Kanárských ostrovů. Vystoupil na 8 osmitisícovek a uskutečnil bezpočet výstupů na horské štíty a skalní stěny celého světa. Mezi nejvýznamnější počiny patří prvovýstupy v roce 1977 na horu Kalanka 6931 m (Garhwal Himal) severní stěnou, v roce 1981 na Nanda Devi 7816 m (Garhwal Himal) prvovýstup severní stěnou a v roce 1984 na Lhotse Shar 8383 m (Nepál) prvovýstup jižní stěnou. Většina prvovýstupů nemá ani dnes, po vice než 30-ti letech opakování.

Jako první člověk na světě dokázal dvakrát zdolat nej-obávanější osmitisícovku K2. Dodnes je jediný na světě bez použití umělého kyslíku.

Ze zásady se vyhýbal výstupům podpořeným kyslíkovými bombami a výstupům „normálkami" (preferoval cesty obtížnější a nové). Vždy upřednostňoval kvalitu nad kvantitou. Když už nemohl udělat novou cestu, vybíral si náročné cesty a snažil se posunout hranice svých možností. Od roku 1974 vyrábí out-doorové vybavení.

O horolezeckých výstupech i lezeckých úspěších přátel a kolegů vydal několik desítek knih a publikací a natočil několik filmů. Mezi nejznámější tituly patří knihy K2, Tulákem ve větru Himálaje a dokumentární cyklus České Himálajské dobrodružství.

Věnuje se i svému druhému největšímu koníčku – létání na ultralehkých letadlech, která si sám staví.

(njt)