„Téma mokřadů a jejich významu v krajině nabylo v poslední době na aktuálnosti, a to zejména ve spojení s tématem globálních změn klimatu,“ uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. „My si význam tohoto ekosystému pro přírodu Krkonoš i pro lidi v Krkonoších i v podhůří, velmi dobře uvědomujeme. Jen v posledních letech jsme udělali dva veliké projekty na podporu mokřadů přímo v terénu a letos na ně navážeme dalším projektem,“ konstatoval Böhnisch. Na projekty Stabilizace významných lesních ekosystémů (2010–2014) a Stabilizace vodního režimu (2014–2015) naváže nový projekt Revitalizace mokřadů na vybraných plochách území KRNAP. Potrvá od letoška až do konce roku 2022. Je podpořen prostředky z Operačního programu životní prostřední.

"Rozsáhlé komplexy subalpínských mokřadů náleží mezi nejpozoruhodnější biotopy Krkonoš. Nejvýznamnějším typem mokřadů v Krkonoších jsou bezesporu rašeliniště. Rašeliniště na hřebenech hor jsou součástí krkonošské arkto-alpínské tundry a výrazně je ovlivňuje chladné klima. Největší rašeliništní komplexy náhorní planiny východních a západních Krkonoš Úpské rašeliniště a Pančavská louka byly v roce 1993 zařazeny mezi nejvýznamnější mokřady světa v rámci tzv. Ramsarské úmluvy. Právě z iniciativy Ramsarské úmluvy se slaví 2. únor jako Světový den mokřadů," vysvětlil Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAP.

V rámci nového víceletého projektu vznikne nejprve podkladový materiál s aktuálními datovými a prostorovými údaji o mokřadních společenstvech. "Na jeho základě vytipujeme plochy vhodné k revitalizaci poškozených ekosystémů a na nich následně vybudujeme přehrážky. Jejich zanášením a zarůstáním postupně dojde k likvidaci v minulosti nevhodně vybudovaných odvodňovacích systémů a k následné obnově mokřadního stanoviště," upřesnil Drahný. "Ze zkušeností z předchozích projektů a znalosti situace předpokládáme, že vybudujeme až 3000 přehrážek, které zpomalí odtok vody a přispějí tak ke zlepšení funkce koloběhu vody v krajině," dodal.

V rámci revitalizovaných ploch budou také založena monitorovací místa pro sbírání dat, která umožní Správě KRNAP srovnání počátečního stavu ploch a jejich postupný vývoj po zásahu. Revitalizované mokřady budou významnou podporou při probíhající obnově lesních ekosystémů zejména v těch částech národního parku, které byly v minulosti poškozeny imisemi.